home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Az ember csak abból adhat, amije van”
Tóth Lívia
2021.12.05.
LXXVI. évf. 48. szám
„Az ember csak abból adhat, amije van”

A magyarkanizsai Hugyec Anikó első könyve Túl kevés idő címmel októberben jelent meg a magyarországi New Line Kiadó gondozásában. Az első kötetes szerzővel Csókán, a Művelődési és Oktatási Központ Városi Könyvtárában Szőregi Márta könyvtáros beszélgetett, a könyvből Bognár Hermina tanítónő olvasott fel részleteket.

Hugyec Anikó feleség, kétgyermekes édesanya, iskolai végzettsége közgazdasági technikus. A könyvek, az olvasás iránti rajongása kicsi kora óta vele van, ám az, hogy egyszer ő maga is író legyen, sosem szerepelt a tervei között. Tinédzserkorában ugyan írogatott verseket és néhány novellát, de ezt csak hobbiból tette, kizárólag önmaga szórakoztatására.

Az idei év elején könyvírásra adta a fejét. Próbálkozása nem volt hiábavaló, a kéziratának ugyanis hamar megtalálta a megfelelő kiadót, melynek csapata profizmusával és tapasztalatával valóra váltotta Anikó álmát, és megszületett a Túl kevés idő című könyv — hallottuk az ismertetőben. 

Anikó elmondta, bizonyára a rengeteg elolvasott regénynek köszönhetően állt össze a történet, de a könyvírás egyébként hirtelen ötlet volt.

— Kipattantak a fejemből a jelenetek, láttam a lelki szemeim előtt a szereplőimet, és úgy gondoltam, megpróbálom. Volt egy alaptörténetem, és aköré szőttem mindent. Eredetileg nem ezt a végkifejletet szántam a könyvemnek, de amikor hozzáfogtam, akkor annyira vitt magával, mintha a kezemet néha nem én, hanem a szereplők irányították volna. Így lett belőle egy nagyon-nagyon romantikus, szenvedélyes kötet.


A felvételek forrása: Városi Könyvtár, Csóka

Megtudtuk, hogy a történet, melyet egy nő szemszögéből láttat az író, a jelenben és a múltban játszódik, fejezetenként váltakozva egymással. A múltban tizenkilenc éves a hölgy, a jelenben pedig harminchat. A múltban megismeri élete szerelmét, nagyon szép és mély érzelmek kötik őket össze. A jelenben viszont küzd a magánnyal, egyedülálló anyaként él az ikergyermekeivel, mert egy évvel korábban a férje kilépett az életükből. A romantika mellett jelentős szerepet kapott benne a barátság, illetve van még egy fontos szál, a függőség.

— Nem hittem volna, hogy én valaha is könyvet írok, nem is álmodoztam erről. Számomra is meglepő, hogy mindez velem történt meg, de nagyon jó érzés — hangsúlyozta Anikó, aki azt is elmondta, jobban szeret írni, mint beszélni. — Mindenképp érzelmeket szerettem volna ébreszteni az olvasóimban, akik elsősorban nők, hiszen nekik szántam a könyvet. Azt hiszem, ez nem titok, már a borító alapján is leszűrhető, melyen nagyon szép női színek vannak. Én mindig azt mondom, hogy az a jó könyv, amely érzelmeket ébreszt. Utálhatod, a falhoz is csaphatod, vagy imádhatod, szeretheted, de ne hagyjon hidegen. Olvasóként is az ilyen könyveket kedvelem. A kötetemmel azt szeretném megmutatni, hogy van igaz szerelem, van erős barátság, és az ember sok mindent le tud küzdeni, ha vannak, akikből erőt meríthet. Egyébként én is nagyon érzelmes és érzékeny lelkű vagyok.


Szőregi Márta, Hugyec Anikó, Bognár Hermina és Kobrehel Éva, a művelődési központ igazgatója

Arra a kérdésre, hogy miként gyűjtötte össze a könyvhöz az anyagot, Anikó válasza az volt, hogy ilyesmire nem igazán volt szüksége.  

— Mivel ez egy fikció, könnyű dolgom volt, mert én irányítottam a történéseket. Nem igazán kellett semmi után nyomoznom, viszont volt néhány dolog, amelyre „rágugliztam”, például a húsz évvel ezelőtt használt MSM-program.

A kiadó kereséséről és megtalálásáról is hallottunk részleteket.

— Amikor úgy éreztem, hogy befejeztem, akkor elküldtem a kéziratot az egyik magyarországi kiadóhoz, mivel mindenképp azt szerettem volna, hogy nála jelenjen meg a könyvem. Onnan azonban a mai napig nem érkezett válasz. Ez elszomorított, de úgy gondoltam, más lehetőségek is vannak. Nagyon érdekes, hogy a New Line Kiadót korábban nem ismertem, a reklámjára pedig a Facebookon bukkantam rá. Elolvastam, hogy mivel foglalkozik, illetve hogyan kell hozzá eljuttatni a kéziratot, kapcsolatba léptem a megfelelő személlyel, és nemsokára megérkezett a pozitív válasz. És attól kezdve már ment minden a maga útján. A cég egyébként néhány éve alakult, és kizárólag magyar szerzőkkel foglalkozik.

A fedőlappal kapcsolatban Anikó elmondta, szabad kezet adott a tervezőnek, de kikötötte, ne legyen rajta a szereplők arcmása, mert azt mindenkinek magának kell elképzelnie. Egy tulipánt látott, mely nagyon nőies, letisztult, finom és egyszerű. Kapott néhány tervet a kiadó grafikusától, és az egyikbe azonnal beleszeretett, mert nagyon illik a könyvhöz.

Hugyec Anikó már dolgozik a második kötetén, mely az elsőnek a folytatása lesz, és a megjelenése a jövő év tavaszára várható. De mielőtt erre rátért volna, az is kiderült róla, mikor és hogyan ír, vannak-e kialakult rituáléi.


Bognár Hermina, Hugyec Anikó, Szőregi Márta

— A nappali kanapéján dolgozom, mert nincs saját íróasztalom. Délelőttönként írok, amikor egyedül vagyok otthon. Szükségem van a teljes csendre és nyugalomra, hogy ne tudjon senki kizökkenteni. Ilyenkor mindig gyertyát gyújtok, mert az hangulatot teremt. Amikor elkezdtem írni ezt a regényt, akkor magamba mélyedtem, és kértem a szereplőimet, segítsenek, hogy meg tudjam élni, át tudjam venni az ő személyiségüket. Nagyon érdekes, mert valóban olyan, mintha itt volnának bennem, és kérnének, hogy szólaltassam meg, személyesítsem meg őket. Mivel a zene nagyon inspirál, dalok is vannak a könyvben. Azt szerettem volna, hogy a szövegben, hangzásban odaillő számok kísérjék végig a szereplők néhány szép pillanatát. Amikor ezeket a fejezeteket írtam, akkor folyamatosan az emlegetett dalokat hallgattam, előfordult, hogy tízszer, hússzor, harmincszor is újraindítottam a YouTube-on egy-egy zeneszámot. Egyébként ezt leszámítva csöndben írok. Bevallom, kezdetben izgultam, hogy ilyen bensőséges gondolatokat tárok az olvasók elé, féltem, hogyan fogadják, hiszen függetlenül attól, hogy a történet kitalált, mégiscsak a lelkem mélyéből fakad. És az ember csak abból adhat, amije van. Emiatt nem akartam írói álnév mögé sem bújni. Úgy voltam vele, ha vállalom az egész könyvet, akkor vállaljam önmagamat is.

Az új könyv ott folytatódik majd, ahol az első kötet befejeződött, de egy kicsit komolyabb hangvételű lesz, hiszen ebben már csak a harminchat éves énje jelenik meg a főhősnek, az érett anya. Ez is énelbeszélő regény lesz, de egy másik személy is képbe kerül — árult el a beszélgetés végén Hugyec Anikó a második könyvéből is néhány kulisszatitkot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..