home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az eltűnt emberekre emlékezünk
Kovács Laura
2023.08.30.
LXXVIII. évf. 33. szám
Az eltűnt emberekre emlékezünk

Augusztus 30-a az eltűntek világnapja. Az emléknapot, amelyet azok tiszteletére hoztak létre, akik a külső és belső erőszak, fegyveres konfliktusok következtében eltűntek, az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet kezdeményezésére tartják meg.

A Nemzetközi Vöröskereszt adatbázisához naponta több ezer kérés érkezik a világ különböző pontjairól, de egy-egy keresés évekig is eltarthat. Legtöbbször háborúk, polgárháborúk, természeti katasztrófák feltehető áldozatai után érdeklődnek. A volt Jugoszlávia területén például csaknem 40 ezer embernek veszett nyoma az évtizedes fegyveres összetűzésekben, a legtöbbnek közülük Boszniában.

A Belügyminisztérium statisztikái szerint 2021-ben 2830 ember eltűnését jelentették Szerbiában, ebből 2785 a felnőtt. A statisztikák emelkedést mutatnak 2020-hoz képest, amikor 1372 felnőtt eltűnéséről szóltak.
Az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központja úgy járul hozzá az eltűnt személyek megtalálásához, hogy működteti az eltűnt személyek nyilvános regiszterét, amely a 
www.nestalisrbija.rs internetes oldalon érhető el. Ezen a honlapon bárki ingyenesen bejelentheti egy személy eltűnését.
A regiszter ingyenesen hívható a 0800/200-880-as telefonszámon, amelyen keresztül pszichológus segítségét is kérhetik azok, akik közeli hozzátartozójuk eltűnése miatt nehéz időszakon mennek keresztül.

Forrás: egeszsegkalauz.hu, nestalisrbija.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..