home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Az éltető termény ünnepe
Tóth Tibor
2023.09.27.
LXXVIII. évf. 39. szám
Az éltető termény ünnepe

A szüretről, a megtermelt gyümölcs- és zöldségfélékről, a mézről, a méhészetről szólt a hétvége Horgoson, a határ menti településen ugyanis 33. alkalommal tartottak szüreti napokat, mely Magyarkanizsa Önkormányzatának kiemelt jelentőségű rendezvénye, egyúttal az önkormányzat a főtámogató szerepét is betöltötte.

A három nap során mindenki megtalálhatta a neki leginkább tetsző foglalatosságot, hiszen a szervezők, Horgos Helyi Közössége és a Juvenior Polgárok Egyesülete, színes és változatos programot állítottak össze.


A gazdag terménykiállítás

A település egyik leglátogatottabb és legnagyobb népszerűségnek örvendő rendezvénye pénteken ünnepélyes megnyitóval kezdődött, melyen mások mellett részt vett Nagy Dániel, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Csikós László tartományi parlamenti képviselő, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, Nebojša Rakić, Magyarkanizsa alpolgármestere, valamint két magyarországi partnertelepülés, Öttömös és Újszentiván Önkormányzatának képviselői is. Elsőként a Napraforgó óvoda végzős csoportja lépett közönség elé, majd a házigazda nevében Sors Róbert, Horgos Helyi Közössége Tanácsának elnöke köszöntötte a helyieket és vendégeiket.

— A szüreti napok ünnep a horgosiak számára, és egyben számadás a falu közössége előtt. Az esemény bizonyíték arra, hogy a kitartó, szorgalmas munka meghozza gyümölcsét. A kiállított termények és alkotások termelői, illetve készítői büszkén vállalják az áldozatos, olykor emberfeletti erőt igénylő munkát és a kapott termést. A szüreti napok ismét megmozgatta a település apraját és nagyját, hiszen nagyon sokan igyekeztek kivenni részüket a munkából, ahogy a kezdetekkor, harminchárom évvel ezelőtt is. Harminchárom év alatt sok minden történt vidékünkön, mint például embargó, migránsválság, elvándorlás. A szüreti napok állja a megpróbáltatásokat, és minden évben okot ad az embereknek a vigasságra, az ismerőseikkel, barátaikkal való találkozásra. Ez a három nap egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyi érték, emlék, tenni vágyás, tartalék van a horgosi emberekben. Közösségünk a viszontagságok után is képes ilyen nagyszabású rendezvény megszervezésére, ahol minden korosztály jól érezheti magát.


Az eseményt Sors Róbert nyitotta meg

A művelődési ház előterében a szorgalmas termelők munkájának eredményeit, a természet gazdagságát és éltető terményeit tekinthette meg a közönség. A színpompás gyümölcsök, zöldségek mellett a mézzel és a méhészettel kapcsolatos kiállítással is készültek a szervezők, és meghirdették a mézes sütemények versenyét is. A kiállítást a horgosi szakkörösök munkái, valamint a gyermekrajzpályázatra érkezett alkotások is színesítették.

Danyi Erzsébet mézes krémest, mézes pogácsákat, fügével töltött mézeskalácsot hozott, melyet meg is lehetett kóstolni.

— A méz elsősorban a karácsonyhoz köthető, de nálunk év közben is többször előfordul, hogy mézből készült süteményeket teszünk az asztalra. Karácsonykor többféle mézes finomságot sütünk. Szeretjük, ha méz- és mézeskalácsillat lengi be a lakást. A kiállítással rá szeretnénk irányítani az emberek figyelmét a méz egészséges mivoltára. Reggelenként egy kanál méz egész napra elegendő energiát ad.


Danyi Erzsébet többféle mézzel készített süteményt kínált az édességet kedvelőknek

A péntek este folyamán átadták az elismeréseket a legjobb mézes sütemények készítőinek — a legfinomabb édességeket Valkovics Melinda, Horváth Hilda és Fekete Zsanett készítette —, majd a Bartók Ifjúsági Táncegyüttes Tarka Kalotaszeg című, lenyűgöző műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

Az idei szüreti napok témája a méz és a méhészkedés volt

A szombati nap a Bara szabadidőközpontban labdarúgó-, kosár- és röplabdamérkőzésekkel indult, majd a Kárász Karolina Általános Iskola tornatermében megkezdődött a Szüreti Kupa elnevezésű asztalitenisz-torna. Pontban délben nyitotta meg kapuit a játékpark, és 50 csapat részvételével ekkor indult a főzőverseny is: birka, marha és sertés rotyogott a bográcsokban. A gyermekekre is gondoltak a szervezők, így a szüreti olimpián ügyességet és gyorsaságot igénylő pályákat kellett teljesíteni a résztvevőknek, kipróbálhatták az íjászatot, kézműves-foglalkozásokon engedhették szabadjára képzelőerejüket, és a Jancsi Bohóc Bábszínház bábjátékát is megtekinthették. A kézművesvásáron 70 termelő, kisiparos és vállalkozó állította ki portékáját. A horgosi Gorac Irén háromfajta szőlőt és dísztököket kínált a Vasút utcában sétálóknak.

— Az idei szőlőtermést tűrhetőnek nevezném, mennyiségre nagyjából annyi volt, mint tavaly. A betegségek az idén is megtizedelték a termést, például a piros magyarkából alig maradt, szinte még a piacra sem jutott belőle. Bort nem készítek, nem termelek annyit, főleg a zentai piacon értékesítem a termést. A vásárlőerő sajnos gyenge, egyre kevesebb ember vesz szőlőt a piacokon — hallottuk a termelőtől.

Az este folyamán előbb a KisCipő zenekar szórakoztatta a közönséget, majd a Štalog Rock Band következett, a szombati nap pedig DJ Rich fellépésével ért véget.

A vasárnap szüreti terményáldással egybekötött szentmisével indult, a délután folyamán pedig a háromnapos esemény zárásaként színpompás művelődési műsor ejtette ámulatba a Horgosi Szüreti Napokra látogatókat.


Szombaton benépesült a Vasút utca, ahol 70 termelő, kisiparos és vállalkozó kínálta portékáját

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..