home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Az elsősegélynyújtás világnapja
Kovács Laura
2023.09.09.
LXXVIII. évf. 36. szám
Az elsősegélynyújtás világnapja

Tizenhat európai ország Vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére szeptember második szombatján – idén szeptember 9-én – tartják az elsősegélynyújtás világnapját.

Így szeretné az orvosi szakma felhívni a figyelmet az élet­mentés minél szélesebb körű ismeretére, mert az időben és szakszerűen elvégzett beavatkozás sok esetben életmentő lehet.

A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi a döbbenet perceiben nem mindig tudják, mi a teendő. Az elsőse­gély­nyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellá­tást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás létfontosságú lépés, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökken­téséhez, és javítja a túlélés esélyeit. A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít.
Az emberek többsége attól fél: ha segít, több kárt okoz, mint ha nem csinál semmit, így évente sokan halnak meg, mert nem része­sítették őket elsősegélyben.

Forrás: hetiujszo.ro

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..