home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Az első negyedév általában a pályázatokról...
(re)
2010.03.10.
LXV. évf. 10. szám
Az első negyedév általában a pályázatokról...

Az első negyedév általában a pályázatokról, a támogatások igényléséről szól. Legyen szó akár oktatási vagy kulturális intézményről, civil szervezetről, közvállalatról, akár magánvállalkozásról, mindenki megtalálja a számára legalkalmasabb pályázatot. A valamikori tehetős, saját vagyonukból...

Az első negyedév általában a pályázatokról, a támogatások igényléséről szól. Legyen szó akár oktatási vagy kulturális intézményről, civil szervezetről, közvállalatról, akár magánvállalkozásról, mindenki megtalálja a számára legalkalmasabb pályázatot. A valamikori tehetős, saját vagyonukból áldozó mecénásokból ugyanis egyre kevesebb van, így az anyagi támogatást igénylőknek marad a sok esetben igen hosszadalmas és nem ritkán bonyolult pályázatírás. És éppen ezeknek a pályázatoknak a helytelen megfogalmazása juttatja oda az igénylőt, hogy a kért támogatás nélkül marad. Ezért civil szervezetek pályázatíró tanfolyamokat is szerveznek, amelyek során a részvevők elsajátítják e fontos dokumentumok megírásának a szabályait, fortélyait.
Pályázik-e? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület elnöke:
- Az elmúlt négy évben bebizonyosodott, hogy a civil szervezetek csakis pályázatok útján jutnak anyagi támogatáshoz. Nyilvánvaló, hogy a jövőben sem lesz másképp. A programok ugyan nem minden esetben függnek a pénztől, de a pénz nagyban hozzájárul a tartalom gazdagításához. Ezért pályáztunk és pályázunk ezután is minden lehetőséget megragadva. Jelenleg működési támogatást igénylünk a szabadkai Szekeres László Alapítványtól gyermek néptánctábor szervezésére a budapesti Nemzeti Kulturális Alaptól, továbbá kórusfesztivál szervezésére a szintén budapesti Szülőföld Alaptól és a Corvinus Zrt. Magyarországtól, de egyéb programokra a Köztársasági Kulturális Minisztériumtól és a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségügyi Titkárságtól, továbbá a Tartományi Oktatásügyi Titkárságtól is. Ezenkívül vannak olyan pályázatok, amelyeken csak magyarországi partnerrel tudunk közösen pályázni, és nekünk szerencsére vannak ilyen partnereink. Léteznek ún. könnyebb pályázatok is, amelyeket mi magunk írunk meg, de a nehezebbek, összetettebbek megírásában segítségünkre vannak a Vajdasági Fejlesztési Háló munkatársai.
Csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, ne várjon arra, hogy valami
csoda folytán pénzhez jut a szervezet, amelyet képvisel. Pályázzanak és munkájuknak gyümölcse beérik. Ha nem erősségük a pályázatírás, nyugodtan keressenek meg egy pályázatíró irodát, amelynek munkatársai tudnak segíteni. Akár hozzánk, vagyis a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesülethez is fordulhatnak bizalommal.
Szebenyi Klára szabadkai földmérő:
- Minden évben pályázunk az anyaországi oktatási, illetve tankönyvvásárlási támogatásra. Ez egy olyan pályázati lehetőség, amelyet minden magyar nyelven tanuló diák megkap. Itt nincs kockázat, csupán egy űrlapot kell kitölteni. A földmérő iroda azonban, ahol én is dolgozom, már sokkal összetettebb pályázatokon szokott részt venni, igaz, eddig még kevés sikerrel. Én magánemberként csak az anyaországi oktatási támogatásról tudom elmondani a véleményemet: jócskán csökkentették az egy gyermek után járó támogatást. A legelején kapott száz euróból mostanra alig maradt nyolcvan, holott a tankönyvek ára az egekbe szökött. De sebaj, mondhatnánk, hiszen csak adják... Hiszem, hogy a legtöbb családnak ez a kevés pénz is jól jön, és én sem elégedetlenkedem, csupán nem tudom megérteni, miért kapunk kevesebb pénzt a gyermekeink után, amikor az árak egyre csak emelkednek, a fizetések meg maradnak a tavalyi szinten.
Juhász Klaudia nagykikindai munkanélküli:
- Nem pályázok, de azért figyelem a pályázatok kiírását. Véleményem szerint meglehetősen sok pályázati lehetőség van azok számára, akik a vállalkozásuk vagy intézményeik számára anyagi támogatást igényelnek. Azt is hallottam, hogy egy-egy ilyen pályázat megírása nem könnyű feladat, ezért már pályázatíró tanfolyamokat is szerveznek.
Szűcs Anna, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője:
- Jelen pillanatban nincs olyan kész projektumunk, amivel pályázni tudnánk. A Tartományi Oktatási Tikárság által kiírt pályázatokon természetesen minden évben részt veszünk, de eddig csak egyetlen alkalommal sikerült nyernünk. Néhány évvel ezelőtt a testvértelepülésünkkel, Ásotthalommal közösen kidolgozott projektummal pályáztunk az Interregnél, de sajnos, nem jártunk sikerrel. Általános tapasztalat a részünkről, hogy amennyiben nincs ismeretség, melynek hatására a pályázatokat elbíráló bizottság a javunkra döntene, nem nyerjük el a támogatást. Véleményem szerint a pályázatírás egy külön szakma, a pályázatírónak pedig minden apróságra oda kell figyelnie, különben elutasítják a kérelmet. Nekünk itt az iskolában sem időnk, sem energiánk nincs erre. De ettől függetlenül figyelemmel kísérjük a pályázatok megjelenését és pályázunk is, ha úgy ítéljük meg, hogy érdemes. Jelenleg a szülőknek segítünk az anyaországi oktatási és tankönyvvásárlási támogatás igénylésében oly módon, hogy kiadjuk a szükséges bizonylatokat és segítünk az űrlapokat kiölteni.
Lőrinc István temerini jegykezelő:
- Két iskolás gyermek után igényeljük a magyarországi oktatási támogatást. Ezt is pályázat útján kérjük, és eddig minden alkalommal meg is kaptuk. Három évvel ezelőtt még úgy terveztem, hogy nyitok egy magáncéget, és ehhez szükségem lett volna állami anyagi támogatásra. Ezt is pályázat útján igényelhettem volna, de lemondtam a tervemről. Mára bebizonyosodott, hogy jól tettem. Mostanra minden bizonnyal eladósodtam volna, hiszen a pénzügyi válság elért minket is. Van olyan ismerősöm, aki belekezdett egy vállalkozásba, hitelt vett fel, pályázott, de hiába. Most a csőd szélén áll és nem tudja, hogyan keveredik ki ebből az egészből. Én helyesen cselekedtem, amikor végül is letettem a cégalapítási szándékomról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..