home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az első magyar mérnöknő sikereihez bátorság és merészség is kellett
(MTVA)
2022.03.17.
LXXVII. évf. 11. szám
Az első magyar mérnöknő sikereihez bátorság és merészség is kellett

- Inspiráló női élettörténetek az M5-ön -

Sok izgalmas női életutat ismerünk a művészettörténet, az orvostudomány vagy akár a sport területéről. Ezeket a fontos, példaértékű életpályákat mutatja be a Magyar nők című műsor, amely szombaton délutánonként látható a megújult M5 kulturális csatorna műsorán. Legutóbb az első magyar diplomás mérnöknő, Pécsi Eszter életét ismerhették meg a nézők.

A szegény családból származó Pécsi Eszter mindössze 22 évesen vette át diplomáját, ezzel ő lett Magyarország első női mérnöke, és vált később hazánk vezető statikusává. Munkájában a tökéletességre törekedett, azt vallotta, egy nő nem véthet hibát. Keze nyomát világszerte impozáns épületek őrzik. 

„Több korabeli interjút olvasva, azt a következtetést vontam le, hogy a bátorság volt Pécsi Eszter azon tulajdonsága, amely segítette, hogy a veleszületett tehetséget és tudást kibontakoztassa” - mondta Batalka Krisztina, a BME Levéltárának vezetője a Magyar nők műsorvezetőjének, Major Melindának. Mindez már gyermekkorában megmutatkozott, mikor 5-6 évesen a nála tíz évvel idősebb nővére matematika házi feladatát oldotta meg. Édesapja kétismeretlenes egyenletet oldatott meg vele, gyümölcsökkel helyettesítve benne a számokat és betűket. A briliáns elme mellett a már említett bátorság is kellett később ahhoz, hogy közel a nyugdíjas korhoz egy másik országba, az Amerikai Egyesült Államokba költözzön és váljon ott is sikeressé.

Bátorsága emberséggel is párosult, férjével sokaknak segítettek Magyarországon a II. világháború alatt. Menedéket nyújtottak az üldözötteknek, előfordult, hogy lakásukban ötvennél is több ember volt, emlékezett vissza rá a Magyar nőkben unokája, Szabóné Fischer Zsuzsanna, aki nagymamája nyomdokaiba lépve szintén okleveles építész-statikus szakmérnök lett.

A Magyar nők adásai a műsor weboldalán, a mediaklikk.hu/musor/magyar-nok oldalon újranézhetők.

Magyar nők – inspiráló női élettörténetek minden szombaton 17:25-től az M5 kulturális csatorna műsorán!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..