home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az első lépés
MOLNÁR KERI Edit
2008.01.23.
LXIII. évf. 4. szám

Nemrégiben Bácskertesen (Kupuszinán) is megalakult a VMSZ ifjúsági fóruma. A csapat önképzés során bővíti tudását. Legutóbb négynapos politikai tábort szerveztek. Bácskertesen jártak a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) budapesti képviselői, illetve a Fidesz ifjúsági szervezetének, a F...

Nemrégiben Bácskertesen (Kupuszinán) is megalakult a VMSZ ifjúsági fóruma.
A csapat önképzés során bővíti tudását. Legutóbb négynapos politikai tábort szerveztek. Bácskertesen jártak a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) budapesti képviselői, illetve a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak a szegedi képviselője.
A tábor főszervezői Janovics Marika, a VMSZ helyi ifi fórumának elnöke, illetve annak alelnöke, Vörös Endre voltak. Az ő irányításuk alatt zajlott a csapatmunka.
A szervezet segítséget kapott a helyi VMSZ felnőtt fórumának vezetőjétől, Csernai Buják Szilviától, illetve a falu polgármesterétől, Péter Istvántól és az iskolaigazgatótól, Csíkos Sándortól is.
A táborlakókat a polgármester köszöntötte. Szó esett a falu néhány évvel ezelőtti politikai helyzetéről, a rendszerváltásról és az azt követő nehéz időszakról, amikor - az anyaországi példából kiindulva - az összefogás volt az egyetlen megmaradási esély a faluban. A polgármester ismertette a falu jelenlegi helyzetét, valamint a VMSZ-hez való viszonyulását is.
Az interaktív délelőttöt Bácskertes nevezetességeinek megtekintése követte. A Szent Anna-templom lenyűgöző épületét Bunford Vilmos esperes plébános mutatta be. A falumúzeumban tett látogatást követően az estét batyubál zárta.
Apatin, a Bácskertestől néhány km-re levő város 1000 éves fennállásáról emlékezett meg. Ahogyan a faluból más szervezetek, úgy a VMSZ csapata, illetve annak vendégei is jelen voltak az Apatin városközpontjában megrendezett ünnepségen.
Az ünnepség fénypontja Szent István szobrának leleplezése volt. 1011-ben keresztény templomot építtetett itt első királyunk, s ezzel megalapította Apatin városát.
Vajdaság területén ez az egyetlen szabadtéri Szent István-szobor, ami azért is csodálatra méltó, mert köztudottan egyre erőteljesebb a magyar nép asszimilálódása a településen. A szobor léte arra is utal, hogy mindkét nemzetnek helye van a városban.
Az utolsó napon Horváth Noémi tartott képzést Csapatépítés és vezetés címmel.
Megtudhattuk, hogyan működhet jól egy szervezet, mi szükséges a maximális teljesítmény eléréséhez, illetve a vezetés alapszabályairól is szó esett.
A képzés után Horváth Noémit, a VMSZ csókai ifjúsági szervezetének elnökét, a női fórum aktív tagját, NDI-képzőt kérdeztem.
Elmondta: az előadás anyaga minden esetben a csapat igényeihez igazodik, és több hetes előkészületet vesz igénybe a tervezés és a kivitelezés.
Arra a kérdésemre, hogy mi az első benyomása a VMSZ bácskertesi ifi csapatáról, Noémi azt válaszolta: rengeteget számít egy ilyen kezdő közösségnek a felnőttek részéről nyújtott támogatás, és abból, hogy igényelték az NDI-képzést, egyértelműen látszik: megvan bennük az akarás, a tudásvágy.
Végezetül azt tanácsolta, hogy a gyűlésekre, tevékenységükre ne úgy tekintsenek, mint kötelező feladatra, amit idejekorán el kell végezni, hanem váljanak egymás bizalmasává. Fontos, hogy számíthassanak egymásra, és ne omoljon össze kártyavárként a szervezet, ha az egyik ''alkotóelem” nem elég stabil.
Orcsik Károly atya, valamint Janovics Anna történelemtanár a magyarságról és a kereszténységről tartott előadást.
A hétvégét a helyiek által szervezett koncert zárta. Bácskertesi és zombori fellépők szórakoztatták az egybegyűlteket, az est sztárvendége pedig Palcsó Tamás magyarországi popénekes volt.
A tábor zökkenőmentesen bonyolódott le. Az ifjúsági fórum ezúton mond köszönetet a támogatásért, amit a szervezet kapott, hogy létrejöhessen ez a tábor, valamint minden részvevőnek, akik jelenlétükkel szebbé tették táborozásunkat, és megosztották tapasztalataikat.
***
A tábor végezetével gyorsinterjút készítettem a KDNP és a Fidelitas képviselőivel Kocsis Dániellel és Berec Attilával a KDNP, és Savanya Imrével, a Fidelitas képviselőjével. Kértem, osszák meg véleményüket a rendezvényről.
- Az elmúlt pár nap után milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok? Mennyire volt hasznos számotokra ez a képzés?
- Mi, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) - mint a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ifjúsági társszervezete - az anyapártunkhoz hasonlóan kiemelt helyen kezeljük a nemzetpolitikát. Hisszük és valljuk, hogy hitelesen csak úgy tudunk eredményeket elérni, ha élő kapcsolatokat alakítunk ki a határon túli magyar fiatalokkal. Az IKSZ-nek az elmúlt csaknem egy év alatt sikerült jelentős kapcsolati bázist kiépíteni a Kárpát-medencében a Felvidéktől egészen Erdélyig. Sajnos Vajdaságban eddig még nem volt alkalmunk fiatal magyar politikusokkal találkozni, ezért is tettünk eleget nagy örömmel Vörös Endre alelnök úr meghívásának. Jó érzés volt látni, hogy ebben a kis szűk közösségben mennyire összetartanak az emberek, különösképpen a fiatalok -- és ebben nagy szerepe van ez erős katolikus hitéletnek.
Megismerkedhettünk a tagsággal, a faluval és környékével, részt vehettünk kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, kulturális programokon, és még pihenni is maradt időnk. Az itt eltöltött négy nap alatt számos élménnyel és ismerettel lettem gazdagabb. Mint anyaországi magyart engem mindig lenyűgöz az a közvetlenség, kedvesség és vendégszeretet, amellyel a határon túli honfitársaink fogadnak bennünket, és ugyanezt a önzetlen fogadtatást tapasztaltam itt is.
Véleményem szerint Kupuszinán példaértékű a falusi hagyományok, a magyar gyökerek és a vallási értékek ápolása és védelme, ennek köszönhető, hogy a településnek sikerült megőriznie évszázados sajátosságait. Továbbá a színvonalas szakelőadások is sok hasznos tanáccsal láttak el a jövőre nézve. Összegezve: teljes mértékben hasznos volt ez a hétvége, mivel rávilágított arra, hogy az anyaországnak nagyobb figyelmet kell fordítania az itteni magyarság segítésére, és ezt odahaza is tudatni fogom.
- Milyennek látjátok az itteni ifjúsági szervezet működését?
- Ahogy látjuk, a szervezet még gyerekcipőben jár, de munkája lelkesedéssel párosul. Fontos, hogy ez a lendület hosszú távon kitartson, mert úgy lehet csak eredményeket elérni. Hatalmas előnye a helyi közösségnek, hogy régi, baráti kapcsolatokon alapszik, ami garanciája lehet a hosszú távú sikeres munkának.
Nagy öröm volt számunkra, hogy láttuk, a VMSZ idősebb tagjai, élükön Péter István polgármester úrral, a szárnyuk alá vették a bontakozó szerveztet, és támogatásukról biztosították. 
A szervezet rövid fennállása ellenére szervezetten és precízen működik. Ennek legjobb bizonyítéka maga ez a látogatás: a négy nap alatt a sok változatos program lebonyolítása könnyedén zajlott, nagyobb fennakadás nélkül, és mivel korábban én is szerveztem hasonló rendezvényeket, tudom, hogy megfelelő, pontos munka, csapatösszhang és kreativitás nélkül nem lehet egy több napos fogadtatást megszervezni. Szintén erősíti a szervezetet a helyiek és a település vezetőinek, valamint a VMSZ Ifjúsági Fóruma többi tagszervezetének támogatása is - ez jelentős plusz egy ifjúsági szervezet munkájában.
- Hogyan látjátok a jövőbeni működésünket?
- Hiszünk abban, hogy csak személyes és rendszeres kapcsolattartással tudjuk egymás munkáját segíteni és támogatni. Az IKSZ rendszeresen szervez politikai és ifjúsági találkozókat, táborokat, konzultációkat és előadásokat, ezekre nagy szeretettel várjuk a vajdasági magyar fiatalokat is. Emellett felajánljuk, hogy segítünk kapcsolatot létesíteni a többi elszakított területen élő és aktívan működő, nagy tapasztalatú magyar ifjúsági szervezetekkel.
Véleményem szerint az egyesületnek megvan mindene, ami a sikeres jövő záloga lehet. A tagok lelkesedése, szorgalma, a köztük lévő összhang, az itt élők támogatása és bővülő kapcsolatai biztosítja azt, hogy a kupuszinai szervezet jól teljesítsen a jövőben. Persze ehhez elengedhetetlen a kitartó és kemény munka, amely minden egyesületnek az alapja. Amennyiben képes ugyanezt az elszántságot és szakmaiságot megőrizni, akkor sikerrel fog új tagokat toborozni, és megbecsültségét is fokozni tudja.
- Milyen előnyei lehetnek a két szervezet közötti kapcsolat kialakításának?
- A két ifjúsági szervezet közötti kapcsolat kialakításának két fő pillérét emelném ki, ami szorosan összefügg egymással. Először is a kölcsönös szakmai tapasztalatot, hogy megismerjük egymás szervezetét, annak működését, és minél több közös programon tudjunk részt venni. A másik oldala a személyes barátságok kialakítása, ami véleményünk szerint alapja a hosszú távú sikeres együttműködésnek. Még egyszer szeretnénk megköszönni vendéglátóinknak a meghívást, a szervezést és a programok színvonalas lebonyolítását.
A Fidelitasnak tizenhat éves szakmai múltja van, és tapasztalatait készséggel osztja meg a VMSZ ifjúsági szervezeteivel. Továbbá támogatni fogjuk a szervezetet infrastruktúrájának kiépítését, kapcsolatainak bővítését. Terveink közt szerepelnek a közös szakmai konferenciák és kapcsolatépítő, szabadidős rendezvények is, és reméljük, hogy a közeljövőben vendégül láthatjuk a bácskertesi fiatalokat Magyarországon, és megvethetjük a hosszú távú együttműködés alapjait.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..