home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az első benyomás fontossága
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.08.02.
LXXII. évf. 30. szám
Az első benyomás fontossága

Minden itt kezdődik el. Az előszobánk adja az otthonunkról az első benyomást. Az ízlésünkről, a lakberendezési stílusról, a hangulatról ez a helyiség mutat először képet.

Mégis, általában ez a lakások legelhanyagoltabb része, pedig ide lépünk be, napjában többször átmegyünk rajta, és a vendég is itt alkot először véleményt — tudattalanul is —, hiszen ezt pillantja meg érkezéskor.

Kérdés, hogy hogyan rendezzük be — mivel általában mindig kicsi —, hogyan találjunk az összes szükséges dolgnak helyet benne úgy, hogy még szabad tér is maradjon?

Fontos, hogy a lakás többi részével azonos stílusban legyen kialakítva, ám mégsem szabad megfeledkezni a funkciójáról, hogy elsősorban szezonjellegű dolgok tárolóhelye. Itt kell elrendeznünk a cipőket, a kabátokat, az esernyőket, valamint az apró tárgyakat, mint a lakás- és kocsikulcs. Ezek raktározására azonban beszerezhetünk egy falra szerelhető kulcstartót, mely lehet falszínű vagy kontrasztos, például a bútorokkal megegyező árnyalatban.

Ha tágasabb helyiségről van szó, akár nagyobb kapacitású gardróbszekrény befogadására is alkalmas lehet.

A dekoráció jelentős, de a funkcionalitás kell, hogy a legfontosabb szempont legyen.

Első lépésként a padló burkolatát emelném ki, mert lényeges, hogy kopás- és időtálló legyen. Emiatt inkább padlócsempét, természetes követ, esetleg minőségesebb fa-, illetve laminált burkolatot érdemes választani.

Azt kell szem előtt tartanunk, hogy könnyen fel tudjuk majd takarítani, hiszen különösen télen, esős időszakban többször járunk át rajta, így a sáros, vizes cipők miatt állandó tisztítást igényel.

A bútorok kiválasztásánál igyekezzünk a méreteket figyelembe venni, hagyjunk helyet a fogasnak is. Fontos az ülőalkalmatosság beillesztése a cipők könnyebb felhúzása miatt, várakozásra, esetleg gyors papírmunka elvégzésére. A cipőtároló szekrény lehetőség szerint sok lábbelit kell, hogy elnyeljen, még ha az épp nem használatosakat máshol is tartjuk.

A tükörnek is nagy jelentősége van, hiszen induláskor itt pillantunk bele utoljára, megfigyelve az öltözékünket, leellenőrizve, hogyan lépünk ki a nagyvilágba.

Polcot is használhatunk lerakó felületként. Tehetünk rájuk fonott kosarakat, és a kavalkádban máris rendet teremthetünk. Ezek a kosárkák különböző színekben kaphatóak, általában textillel béleltek, könnyen kihúzhatóak, és az sem elhanyagolandó tény, hogy különböző textúrájuknak köszönhetően melegséggel töltik meg a lakrészünket. A gyerekek sportfelszereléseit, sáljait, sapkáit csoportosíthatjuk bennük, akár névvel ellátva is, és így mindenki megtalál mindig mindent.

Ha szeretnénk szőnyeget is, akkor ügyeljünk rá, hogy tartós és könnyen tisztítható legyen.

Felesleges dekorációs elemekkel ne zsúfoljuk tele az előszobánkat, mindig a funkcionalitást tartsuk szem előtt. Például használhatunk nagy vázát esernyőtartónak.

A megfelelő világításról se feledkezzünk meg, hiszen nincs is annál kényelmetlenebb, mint mikor nem látunk jól a szobában. Tudvalevő, hogy általában ez az a helyiség, ahol a legkevesebb természetes fény szűrődik be. Vehetünk csillárt, spotlámpákat a mennyezetre, de a falikarok is nagyon mutatósak és elterjedtek.

Az előszoba színvilága alkalmazkodjon a lakás többi részéhez. A falak árnyalatai, a textilek, a kiegészítők mind-mind fontos elemei a környezetnek. Vagyis, ha rusztikus arculata van a hajlékunknak, akkor az előszobában is ezt a stílust helyezzük előtérbe, bútorzat és textilek terén egyaránt. Halványabb, világosabb színekkel optikailag tágítani tudjuk a helyiséget.

Hogy az előszobánk méltó legyen a vendégek fogadására, ne feledkezzünk meg arról, hogy a lakásban is, épp úgy, mint az életben, az első benyomás nagyon fontos. Vannak olyan szituációk, amikor később vesszük észre a szépséget, a bájt, de az életterünkben kiemelt szerepet érdemel az a hely, ahová először belépünk. Innen engedjük tovább azt a személyt, akit érdemesnek találunk rá. Az előszoba sejtelmesen mutat valamit a jellemünkből, a stílusunkból a betoppanó vendégnek. Már itt meg tudjunk villantani saját személyiségünket, amely ha megkapó, biztosan arra ösztönzi a látogatót, hogy legyen mersze továbbhaladni.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..