home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az élni akaró Csantavér
Bíró Tímea
2019.10.28.
LXXIV. évf. 43. szám
Az élni akaró Csantavér

Akik átutazóban vannak Csantavéren, mind megcsodálják a település központjában elhelyezkedő Páduai Szent Antal katolikus templomot. A helyiek viszont jól tudják, hogy nem csak ez az egy látványossága van a falunak, hiszen egyre többen dolgoznak azon, hogy a lakosok minél otthonosabbnak és élettel telibbnek érezzék a települést.


András Gyuricsin Attila

A nyáron alakult meg a helyi közösség új tanácsa, melynek András Gyuricsin Attila az elnöke, aki Csantavérre nősült, és ma két gyermek büszke édesapja. A munkahelyén, a Gebi Kft.-ben találkoztunk, hogy beszélgessünk a falu jelenlegi gondjairól, valamint a tervekről.

— Már sok helyen megfordultam, de mivel az életem nagy részét a munkahelyen élem le, kiemelten fontos, hogy jól érezzem magam ebben a közegben. Megörültem, és rögtön jelentkeztem, amikor láttam, hogy a neves takarmánykeverő gyár munkatársat keres, és még nagyobb öröm volt, amikor a csapat tagjává váltam. Azt gondolom, hogy ennek a cégnek a sikere egy rendkívül jó képet mutat, hiszen egy hatékony végrehajtói, menedzseri gondolkodásmód és a józan paraszti ész keveréke jellemzi, ez pedig nagyon jó eredményeket tud produkálni. Ilyen értelemben semmi különbség nincs egy közösség vagy egy cég vezetése között, mert mindkettő az eredményességre és a pozitív változásokra fókuszál. Egy nagyon szorgalmas közösség a csantavéri, nagy ajándék, hogy egy olyan településen élhetünk, ahol friss a levegő, van iskola, óvoda, és valójában minden megtalálható, amire szükségünk van. Úgy gondoltam, hogy ha én itt jól érzem magam, akkor szívesen fektetném abba az energiámat, hogy azon dolgozzak, hogy még szebb legyen az élet Csantavéren. Véleményem szerint esélyt kell adni ennek a fiatal csapatnak, mely a helyi közösség tanácsát alkotja, de az előző vezetőség tagjaival jelenleg is intenzív munka folyik. A korábbi, tapasztaltabb VMSZ-es tagokból, a másfajta hozzáállású fiatalokból, valamint az egyéb pártok képviselőiből áll össze egy nagy csapat, melyet a falu érdekei vezérelnek.

Az 1983-ban megalakult Gebi Kft. jelenleg körülbelül 300 csantavéri polgár számára megélhetési forrás, az egész országban pedig 12 000 embernek nyújt munkát a nagy- és a kiskereskedések által. A vállalat dolgozói és a falubeliek nemrég egy közös főzőversenyen vettek részt az Új Szigeten, mely szintén egy üde színfoltja a falu jelenének.


A szeretett játszótér a „nagygödörben”

— A vízlecsapolási illeték mindenkinek fájó pont, de a VMSZ közbenjárására a munkagépek több hónapon át dolgoztak azon, hogy kiszélesítsék a Csík-érnek ezt a részét, amelynek a helyén kialakult az Új Sziget. Ez a munka az eredeti tervek alapján folyt annak érdekében, hogy javítsa a környék vízgazdálkodását. A falu lakossága olyannyira belelendült a fásításba, hogy 3000 csemetét sikerült elültetni a helyszínen, padok kerültek a szigetre, és a település több cégének, vállalkozójának összefogásaként rendeztük meg a Főzzünk együtt az Új Szigeten! elnevezésű családi napot, melynek 1200 résztvevője volt. Már csak egy kerékpárút hiányzik, mely a szigetre vezet, és akkor teljes lesz a történet. Fontos, hogy Csantavér polgárai felismerjék ennek az eszmei értékét, illetve hogy a szürke hétköznapokon is barátkozzunk. Itt mindenki mindenkit ismer, de sosem vagyunk együtt. Ezen kellene változtatni.

A helyi közösség tanácsának elnöke azt is elmondta, hogy a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően a településen csökkent az elvándorlás mértéke. Sőt, olyanok is vannak, akik hazaköltöztek külföldről. A Hunyadi János Általános Iskolában az idén három magyar elsős osztály nyílt, amit nem sok vajdasági település mondhat el magáról.


A jövőbeli körforgalom helye (a szerző felvételei)

— Az elvándorláson kívül kisebb gondok vannak a faluban, ezek közül az egyik legégetőbb az, hogy a mezőutak mentén fásításra van szükség, hiszen a termőföld megőrzése céljából ez prioritást kellene hogy élvezzen. A fásításnak köszönhetően a termőföldek hozama növekedésnek indulna. Emellett nagyon fontos orvosolni a szennyvízhálózat és a szennyvíztisztító problémáját azokban a háztartásokban, amelyek a Csík-ér közelében találhatóak. A kóborkutyák és a szeméttelep kérdése hamarosan meg fog oldódni. 2019-et írunk, és havonta egyszer viszik el a szemetet a háztartásokból, aminek súlyos következményei vannak, de bízom benne, hogy ez mielőbb megváltozik, és segítséget kapunk azoktól, akikhez fordultunk ez ügyben. A szeméttelep ideiglenes rendezését a Gebi vállalta magára a saját munkagépeivel. A körforgalom létrehozására is keressük a támogatót. Úgy gondolom, hogy nagyon sok tenni akaró ember él nálunk, ilyen például Utcai Róbert plébános is, akinek hatalmas szíve van, és rengeteg energiája, őt is segíteni kell a munkájában. Nemrég Mága Zoltán lépett fel a helyi templomban, és jó érzés volt látni az emberek arcán az örömöt a koncert után. Ha már ilyen gyönyörű központja van Csantavérnek, akkor kitalálunk egy szép és családias programot a télre, ezzel is még szebbé téve a karácsonyi ünnepet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..