home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Az elmúlt négy év eredményei
Szakáll Laura
2024.04.30.
LXXIX. évf. 17. szám
Az elmúlt négy év eredményei

Kiszámítható, átlátható volt a Szabadkai Városi Képviselő-testület munkája az elmúlt négy évben — mondta dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke, aki utoljára tartott sajtótájékoztatót ebben a tisztségben.

Összesen 51 alkalommal ült össze a testület. Ebből 45 rendes, 2 rendkívüli, illetve 4 városnapi díszülést tartottak. Arra törekedtek, hogy rendkívüli összehívás csak indokolt esetben történjen. Az ülések számával a jelen mandátum rekordot döntött a csaknem négy év alatt. Az előző ciklusban ugyanis 32 alkalommal üléseztek. A vkt kiszámíthatóan tevékenykedett, a napirendi pontokat minden hónap első csütörtökén vitatták meg, az elnök pedig előtte sajtótájékoztatón ismertette a várható témákat.


Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

— Fontosnak tartottam a mandátum elején, hogy a képviselő-testület működése kiszámítható, átlátható és mindenki számára nyitott legyen. Azt gondolom, ezt sikerült elérnünk. Nagyon sok minden történt ebben a mandátumban, hiszen a koronavírus volt a jellemző téma a mandátum elején, azután más nehézségek sújtották Európát, illetve a világot. Ennek ellenére mi itt Szabadkán úgy működtettük a képviselő-testületet, ahogyan az méltó a város polgáraihoz. Ami a kiszámíthatóságot illeti, bevezettük azt a gyakorlatot, hogy nincsenek rendkívüli ülések, csak valóban indokolt esetben. Ezek elhagyásával pedig kialakítottuk azt a gyakorlatot, hogy kiszámítható módon dolgozzon a képviselő-testület — hangsúlyozta Pásztor Bálint. Elmondta, a városi képviselő-testület ülésein csaknem ezer döntés született. A témák közül kiemelte, hogy ingyenessé vált az óvodai ellátás, a költségvetést a katolikus karácsony előtt fogadták el minden évben, és ezzel megkönnyítették a közvállalatok tevékenységét. Eszközöket különítettek el a városháza felújítására vonatkozó tervdokumentációra, valamint hivatalos használatba helyezték a bunyevác nyelvet a város területén.

— Két alkalommal módosítottuk a város alapszabályát, egyszer azért, mert bevezettük egyenrangú, hivatalos használatba a bunyevác nyelvet negyedik nyelvként, a másik módosítás pedig a honvédelmi törvénnyel történő összehangolása volt az alapszabálynak. Először fogadtunk el hosszú távú fejlesztési tervet, konkrétan a 2023 és 2032 közötti időszakra vonatkozóan, és először fordult elő az is, hogy ezzel a hosszú távú fejlesztési tervvel kapcsolatban rövidebb lejáratú tervet is elfogadtunk. Hatályon kívül helyeztük a 2-es zónára vonatkozó szabályozási tervet. Ez azért fontos, mert megóvtuk a várost attól, hogy ötven épület lebonthatóvá váljon. Tizenöt év után megalakítottuk a nemzeti viszonyügyi tanácsot, ez törvényes kötelezettség volt, mert másfél évtizeden át törvényt sértett a város azzal, hogy nem volt ilyen tanácsa — ebben a mandátumban ezt is megoldottuk. Néhány, Szabadkához tartozó település, Mišićevo, Kelebia, Királyhalom és Felsőtavankút, az elmúlt négy évben kapott először részletes szabályozási tervet. Ezek a dokumentumok a települések fejlesztése szempontjából fontosak, és soha korábban ilyen dokumentummal nem rendelkeztek. Ezenkívül a vkt döntése értelmében kiszélesítettük a vámszabad övezet működését két újabb önkormányzat területére, méghozzá Magyarkanizsára és Zentára.

Pásztor Bálint a sajtó munkatársainak, a városi közigazgatás alkalmazottjainak, a tisztségviselőknek és a polgármesternek is megköszönte az együttműködést. A vkt elnöke a sajtótájékoztató előtt kifejezte háláját a frakcióvezetőknek, hogy a testület ülései a város polgáraihoz méltó hangulatban folytak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..