home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az elhízásról
(Összeállította: re)
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám
Az elhízásról

A testsúlyfelesleg, az elhízás immár sajnos népbetegség lett. A WHO adatai szerint a túlsúly az egészséget súlyosan károsító második rizikófaktor a dohányzás után. A világon mintegy háromszáz millió felnőttet érint ez a gond, ezért május 22-ét az európai elhízás elleni nappá nyilvánították.

Okai és következményei

Az elhízás sajnos minden korosztályt és társadalmi réteget érint. A túlsúly kialakulhat oly módon, hogy zsírpárnákat halmozunk magunkra, mégpedig a túlzásba vitt evéssel. Az elhízás lehet hormonzavar, illetve egyéb betegség következménye is. Ez utóbbi súlyosabb gond, hiszen a legtöbbször nem segít a fogyókúra és a rendszeres testmozgás sem. Ezekben az esetekben az orvosok gyógyszeres kezeléssel próbálják meg a megfelelő szinten tartani a beteg súlyát, de nagyon sokszor ez sem vezet eredményre.

Aki viszont azért hízik el, mert túl sokat eszik, és keveset mozog, számoljon a túlsúly okozta egészségi problémákkal. Hiszen a kövérség nemcsak esztétikai kérdés, hanem számos betegség előidézője is. A zsírpárnák ugyanis nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy tartósan megemelkedjen a vérnyomás és a koleszterinszint, a túlsúly emellett a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is jelentősen növeli. A nagy testtömeg cipelése megterheli a gerincet és a csontokat, így ízületi gondok alakulhatnak ki. A túlsúly következtében az epekő kialakulása is igen valószínű, továbbá veszélyben van a keringési és a kiválasztási rendszerünk is.

Van segítség

Léteznek úgynevezett tanácsadó központok, amelyekben dietetikus szakemberek segítségével szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól. Ehhez természetesen nagyon fontos, hogy megálljt tudjunk parancsolni magunknak a túlzásba vitt étkezésben, és hogy kitartóan sportoljunk vagy legalábbis rendszeresen mozogjunk. A legnehezebb talán úgy kialakítani az étrendünket, hogy az egészséges legyen. Ebben is segítségünkre vannak a szakemberek, akik a legtöbb esetben személyre szabott diétát rendelnek el. Ha betartjuk ezeket az előírásokat, sok kellemetlenségtől — és betegségtől — óvhatjuk meg magunkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..