home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az élhető település
Tóth Tibor
2024.01.26.
LXXIX. évf. 4. szám
Az élhető település

Zentagunaras azon településeink egyike, ahol igyekeznek évről évre egyre több beruházást megvalósítani, mellyel még élhetőbbé szeretnék tenni a falut a lakosok számára. A vezetőség az elmúlt évben is sikeresen dolgozott, a januári ünnepek után pedig azonnal belevetette magát a munkába, hiszen tervekben az idén sincs hiány.

A 2023. év egyik legjelentősebb beruházásának a főúttal párhuzamosan haladó Pék utcának az újraaszfaltozása és szélesítése számít. A falun belüli forgalom főleg ezen a 600 méter hosszú utcán zajlik, hiszen a pék, a tejátvevő és több üzlet is itt található.

— Az aszfaltburkolat az évek alatt tönkrement, a keskeny utcában egy autós és egy kerékpáros nem tudott elhaladni egymás mellett, egyiküknek le kellett térnie az útról. A megvalósítást három fázisra osztottuk, melyből az első — az út 50 centiméteres szélesítése, új aszfaltréteggel való áthúzása, a szélének zúzott kővel való feltöltése és részben a vízelvezető árkok rendezése — fejeződött be. A másodikba a gyalogjárda felújítása, a harmadikba pedig újabb félméteres szélesítés, a vízelvezető árkok teljes rendezése és a megfelelő jelzőtáblák elhelyezése tartozik. A megvalósult első fázis 9,5 millió dinárba került, ezt részben Topolya Önkormányzata pénzelte, részben pedig a helyi hozzájárulás eszközeiből valósult meg — számolt be a legjelentősebb beruházásról Sípos Hajnalka, Zentagunaras Helyi Közösségének titkára.


Sípos Hajnalka

Az önkormányzat támogatásával utakat kátyúztak és foltoztak, amit az idén is folytatnak, mihelyt az időjárás lehetővé teszi. A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatának köszönhetően folytatták a Zentagunaras és Gunaras közötti összekötő útnak a kiépítését is. Ennek a teljes befejezése óriási jelentőséggel bírna mindkét település számára.

— A kiépítés ebben az esetben nem egyenlő az aszfaltozással. A zúzott kővel leszórt alap újabb 500 méteres szakaszon készült el, melyre már ráhúzható lenne az aszfaltburkolat. Ezzel a zúzott kővel feltöltött szakasz hossza több mint 1 kilométer. Az utolsó tanyáig még egy 500 méteres szakaszt kellene hasonló módon kiépíteni, amit szintén pályázati pénzekből valósítanánk meg. Bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban tartományi vagy köztársasági forrásokból aszfalt kerül a két település közötti, 5 km-es útszakaszra, hiszen a két falu ily módon történő összekötése teljesen indokolt lenne. Az ígéretek szerint ha lesz rá lehetőség, kapunk támogatást erre a célra. A nyáron nyolc tanyán elfogyott a víz. Tartálykocsikkal szállítottuk oda, de ez nem hozott tartós megoldást. A helyi közösségnek nem volt annyi pénze, hogy kiépítse a vízvezeték-hálózatot, így az önkormányzat segítségét kértük, és közös erővel 1,5 km hosszú hálózatot hoztunk létre, melynek a becsült értéke 2,5 millió dinár. Az önkormányzat több településen, így Zentagunarason is felújítja a közvilágítást. Az új lámpatestek sokkal hatékonyabbak, erősebb a fényük, és kevesebb energiát fogyasztanak. A projektum még nem fejeződött be, néhány utcába még nem kerültek fel a világítótestek, és néhány javítást is még el kell végezni. Minden évben fákat ültetünk az újszülöttek számára az iskolával szemben lévő parkban. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy évente tizenkét-tizenhárom fát ültethetünk el, tehát ennyi kisbaba születik a falunkban. A fiatalok gyerekeket vállalnak, itthon képzelik el jövőjüket, ezért az iskolában még sokáig lesznek magyar osztályok. A szülők a gyerekekkel együtt locsolják a kisfákat, és követik fejlődésüket — összegzett Sípos Hajnalka, és hozzáfűzte, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyert eszközökből a művelődési házban átfestették a mellékhelyiségeket és a konyhát, asztalokat újítottak fel, valamint befestették a tájház külső falát és a fából készült elemeket.


A település központja a helyi közösség épületével

A tervekkel kapcsolatban elmondta, minél több utcát szeretnének áthúzni, ami sokkal hatékonyabb, mint az állandó toldozás-foltozás. A munkát a forgalmasabb utcákkal kezdenék, első lépésként a Kossuth Lajos utca fennmaradt, 600 méter hosszú szakaszára kerülne új aszfaltburkolat. Három utcában még nincs kicserélve a vízvezeték-hálózat. Az erre vonatkozó tervdokumentáció elkészült, most a megfelelő pályázatra várnak, melyből a cserét el lehetne végezni. A helyi közösség épületének külső részét is szeretnék felújítani, valamint a Gunaras felé vezető út kiépítése is a tervek között szerepel. Elkészítették a terveket két sárrázó kialakítására is, és reményeik szerint legalább az egyik az idén megvalósul.

A rendezvények színes skálája az idén tovább bővül, hiszen a faluban rendezik meg az 52. MIRK-et, a kézimunkázók és gyűjtők nemzetközi találkozóját. A településen működő 15 civil szervezet közül az egyik legaktívabb az Armida Nőszervezet. Kádár Krisztina, a szervezet koordinátora elmondta, az év folyamán számtalan sikeres rendezvényt valósítottak meg egyedül vagy más egyesülettel közösen, de besegítettek más civil szervezetek eseményeibe is. Az évet a hagyományos disznótoros rendezvénnyel kezdték, melyet a farsangi fánksütés, valamint a húsvéti kiállítás és vásár követett. Nyáron a falu központjában lévő szalmabálákból malackát, birkát és két tehenet alkottak, a Napsütötte nyári táborban különféle foglalkozásokat szerveztek a gyerekeknek, az újkenyérünnepen pedig lángost sütöttek. A gyerekhét alkalmával az általános iskola udvarában játszójárdát készítettek. A felfestett ábrákat a gyerekek játékosan is használhatták, de tanulhattak is belőlük. A nagy sikerre való tekintettel a játszójárdát az idén tovább bővítik. Az idősek napjára szervezett rendezvényen megvendégelték a hetven évnél idősebb polgárokat, az eseményre több mint százan látogattak el. Mikulásra az óvodásoknak és az elsősöknek csomagokat készítettek, a cipősdoboz-akció keretében pedig 166 csomagot állítottak össze a tíz éven aluli gyerekeknek. Először szervezték meg az élő adventi kalendáriumot, mely telitalálatnak bizonyult. A felsorolt rendezvények az idén sem maradnak el, a sort február 13-án fánksütéssel nyitják. Emellett egy újdonsággal is szolgálnak a szervezet tagjai.


Kádár Krisztina

— A művelődési ház piac felőli bejáratánál egy állványt helyeztünk el, melyre a helybeliek név nélkül ruhaneműt, élelmiszert és egyebeket tehetnek ki a rászorulók számára. Az állvány már a helyén, hamarosan meghirdetjük az akció kezdetét — mondta Kádár Krisztina.

Zentagunarason a civil szervezetek összefognak, és a rendezvények szervezésében önzetlenül segítik egymást. Eseményeik egyre népszerűbbek, és valóban megmozgatják a település apraját-nagyját, hiszen minden korosztályhoz szólnak.

A tájház épülete

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..