home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története — A New York garage (4. rész)
Talpai Lóránt
2015.06.15.
LXX. évf. 23. szám
Az elektronikus zene története — A New York garage (4. rész)

Maga a latin stílus mint zene és életforma az egyik legmeghatározóbb jellemzője, eleme a New York-i house történetének.

Miközben Chicagóban az afroamerikaiaké volt a főszerep, New Yorkban a 80-as évek végétől a 90-es évek végéig a karibi szigetvilágból, Mexikóból, de főként Puerto Ricóból származó lemezlovasok alakították a fő áramlatot. Olyan nevek, mint David Morales, Roger Sanchez, Erick Morillo, Harry „cho cho” Romero, José Nunez vagy éppen az olasz, de szintén mediterrán származású Benji Candelario vagy Lenny Fontana.

Nem véletlen, hogy a latin világból eredt az egyik legelső underground house sláger is New Yorkban, mégpedig a Do it Properly, melyet a 2 Puerto Ricans, a Black Man and a Dominican nevű csapat alkotott. Ennek a zenei projektumnak volt a tagja David Morales is, aki szintén egy Brooklynban született Puerto Ricó-i bevándorló volt. Morales a későbbiekben azok közé a zenészek, illetve lemezlovasok közé tartozott, akik inkább a mainstreamet, avagy a fő áramlatot, a kereskedelmileg eladhatóbb diszkósabb és poposabb zenei stílust képviselték, melyet főként a különféle zenei átdolgozások és feldolgozások jellemeztek.

Ennek megfelelően David Morales az akkori popélet világsztárjaival működött együtt, olyanokkal, mint Michael Jackson, Tina Turner, Janet Jackson vagy Mariah Carey. E közös projektumok után 1993-ban debütált első albumával, a The Programmal, melyről 1994-ben az In the Ghetto és a The Program nevű zeneszám vált ismertté. A máig tartó világhírt azonban két szerzemény — Rare Pleasure: Let Me Down Easy, The Chi-Lites: My First Mistake — keverékének, az 1998-ban megjelent Needin’ U című számnak köszönheti. Ezt a slágert Morales éveken át újra és újra feldolgozta. A Needin’ U ezáltal minden évben megújult, a hallgatókkal együtt öregedett — azt hirdetve, hogy a hetvenes évek diszkó- és a nyolcvanas évek house-zenéje nem vész el, csak átalakul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..