home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története — A New York garage (3. rész)
Talpai Lóránt
2015.05.30.
LXX. évf. 21. szám
Az elektronikus zene története — A New York garage (3. rész)

Az ezredforduló tájékán kiváló együttműködés alakult ki a Masters at Work és a Blaze nevű trió tagjai között. A Blaze egy New Jersey-i zenekar volt, melyet Josh Milan, Kevin Hedge és Chris Herbert alapított egy évvel a Masters at Work megalakulása előtt.

A két csapat együttműködésének egyik gyümölcse az Elements of Life című zeneszám volt, mely természetesnek ható trópusi ritmuselemekkel tarkított, illetve klasszikus amerikai soulos vokállal kiegészítetett darab volt. A Blaze formáció saját szerzeményei is sikeresnek bizonyultak, mint például az 1997-ben kiadott Lovelee Dae, a My Beat és az 1999. évi Funky People.

Ha már New Jersey-nél tartunk, akkor érdemes kiemelni, hogy ez a városrész volt a New York-i house-történet központja. Itt tevékenykedett Kerri Chandler is, aki rendkívül termékeny garage- és house-producer volt. A gazdag alkotói tevékenységét jól mutatja, hogy már 15 évesen elkezdte a zeneszerzést Tony Humphries és Michael Watford segítségével. A későbbiekben főként Jerome Sydenhammel működött együtt. A munkáit a többi közt a Strictly Rhythmnél, a King Street Soundsnál és a Large kiadónál jelentette meg. Saját kiadót is működtetett Madhouse néven.

Visszalépve néhány esztendőt, Little Louie Vega és Kenny Gonzalez a Masters at Work mellett 1993-ban létrehozták a Nuyorican Soul nevű projektumot is, melynek keretében kitűnő zenészekkel együttműködve igazi slágereket és zenei feldolgozásokat készítettek. A Nuyorican Soul szerzeményeit olyan zenészek alkották meg, mint Roy Ayers, a kitűnő vibrafonista és Jocelyn Brown, a világhírű énekesnő. A csapatot számos esetben kiegészítette Eddie Palmeiri, a remek zongorista és Jazzy Jeff, a közismert hiphop-zenész. 1996-ban adták ki a Nuyorican Soul nevű albumot. Jocelyn Brown az Its Alright I Feel It, Roy Ayers a Sweet Tears, Eddie Palmeiri a Taita Caneme, Dj Jazzy Jeff pedig a Jazzy Jeffs Theme szerzeményben működött közre.       

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..