home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története — A Detroit Techno (4. rész)
Talpai Lóránt
2015.04.01.
LXX. évf. 13. szám

A detroiti elektronikus zenei fesztivál egykori résztvevőinek névsorából minden bizonnyal kitűnik Kenny Larkin neve, aki az úgynevezett második hullám jelentős képviselője volt. Pályafutását 1990-ben kezdte, a U.S. Air Force-nál eltöltött két évnyi szolgálatot követően.

Az amerikai légierőnél ő volt az egyik számítógép felelős, ezenkívül pedig komikusként is tevékenykedett. Zenei munkásságát Richie Hawtinnal és John Acquavivaval együttműködve kezdte. A Plus 8 kiadónál adta ki az első szerzeményét, a We Shall Overcome-ot, majd 1994-ben az első teljes albumát az Azymuthot. Az albumot a világhírű Warp kiadónál dobták piacra.



Larkin zenéi nagyon ambientálisak, tele vannak melegséggel és a lélek ritmusaival. Ezáltal emberközelibbek, és eltérnek a szokványos fémes motorzajokat reprezentáló zenéktől. Legjobban talán a „Soul Man” nevű szerzeménye definiálja zenei hangzásvilágát.

Az eddigiekben főként a zenekészítés és a zenei darabok kapcsán emeltem ki neves detroiti zeneszerzőket, viszont voltak és vannak olyanok is, akik nem csak a zenekészítésben jeleskedtek, hanem a zenekeverésben is. Ilyen például Jeff Mills, aki minden elektronikus zenei rajongó számára ismerős lehet. Mills zenei szettjeiben évtizedek óta hihetetlen finomsággal rakja össze az indusztriálisabb és keményebb detroit hangzású darabokat, illetve a minimalista zenéket.

Három lemezjátszós fellépései, Tb-909-es dob vagy ritmusgéppel kiegészítve, sokakat ösztönzött arra, hogy a kilencvenes évek derekán magukat is kipróbálják a lemezlovasság világában. Bármilyen különös, de Jeff Mills önmagát nem tartja dj-nek. Mindez jó néhány vele készített interjúból kiderült. Mindennek ellenére a zenei fenomén rendkívül egyedi, spontán és remek dinamikájú szetteket játszott, amelyekben a hangok tökéletes zenei vonalvezetésénél csak a hibátlan egymásba csúsztatásuk volt varázslatosabb.

Nála egyébként nem beszélhetünk kizárólagosan klasszikus detroit hangzásról, hiszen amikor 1990-ben „Mad”Mike Banks-szal és Robert ”Noise” Hood-dal megalakították az Underground Resistance-et, akkor a keményebb detroit hangzást a soul és chicago house stílusirányzataival vegyítették, csipetnyi electro-val és acid zenével megfűszerezve. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..