home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története — A Detroit Techno (3. rész)
Talpai Lóránt
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
Az elektronikus zene története — A Detroit Techno (3. rész)

Carl Craig a hírhedt Transmat kiadónak készíti el a Crackdown című kislemezt, amelyet követően Damon Bookerrel karöltve, villámgyorsan saját lemezkiadó létrehozásába kezd Retroactive néven. A kiadó elindítását követően azonban hamarosan nézetkülönbségek kerülnek felszínre a két tulajdonos között. Ezért a Retroactive kiadó 1991-ben megszűnik.

Craig ekkor alapítja meg saját zenei birodalmát, az azóta is világhírű Planet E Communications-t. Itt indult el a valódi kísérletezés és keverés a detroiti elektronika, illetve a korábbi afroamerikai stílusirányzatok között,  mint milyenek a jazz, a hip-hop és a soul.

Craig a Psyche, a BFC és a 69 művésznevek mögött megbújva kovácsolja techno műveit, a Paperclip People címke mögött pedig a house stílusú zenéket készít. A zenéire a mély pergős groove-ok és a különös melódiák jellemzőek, amelyeket sokszor törzsi hangvilág leng át, egészen a keményebb törtes ütemekig. A Planet E Communication köré megszervez egy jazz elemekkel kísérletező, élőzenét játszó zenekart. Az Innerzone Orchestra-ban többek között Craig Taborn és Francisco Mora is játszott. Ezek a zenészek rakják le az elektronikusan manipulált vadonatúj jazz hangzás alapjait. Az első jelentős szerzeményük a Bug in the Bass bin volt, amelyet az Intergalactic Beats válogatásán jelentettek meg. Majd ezt követően, 1999-ben a már meglevő tagok mellett olyan művészek jelennek meg a Programmed album elkészítésénél, mint Dj Matt Chicoine (aki Recloose néven is ismert) vagy Ritchie Hawtin.



A piszkos, gépies motor zajok és a hangok lelkét megszólaltató jazz, első hallásra is figyelemfelkeltő kombináció volt. Hibrid akusztikus zene, amelyet fémes robot kezek szólaltatnak meg. Carl Craig-nek köszönhetően a detroiti zenei hangzás, a nyolcvanas évek után teljesen megújult. Kevin Saunderson szerint a 90-es évek közepétől Craig az a személy, aki igazán foglalkozik a zene jövőjével és sokat tesz annak érdekében, hogy a techno valóban meghatározó zenévé váljon világszerte. Mindezt jól példázza a 2001-ben, a detroiti folyópart mellett megrendezett első detroiti elektronikus zenei fesztivál. A Craig által szervezett rendezvényre több mint egy millió ember volt kíváncsi. Végül egy kis ízelítő a 2004-es fesztivál fellépőinek névsorából: Claude Young, Danny Krivit, Ellen Allien, Francois K, Groove Junkies, Kelvin és Kenny Larkin, Legowelt, Marques Wyatt, Osunlade, Dj Ronaldo, Ron Trent, Terrence Parker, Scan 7 és még a többi 104 neves résztvevő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..