home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története – A Chicago House (4. rész)
Talpai Lóránt
2015.02.06.
LXX. évf. 6. szám
Az elektronikus zene története – A Chicago House (4. rész)

Marshall Jefferson egyértelműen azok közé tartozott, akik a szó szoros értelmében lelket vittek a zenébe. A főként zongorára épített house darabjaival ugyanis spirituálisabbá tette a diszkó és a house zenét.

Marshall Jefferson 1959-ben született Chicagóban, ahol a Music Box rezidensének Ron Hardy zenei estjeit hallgatva rájött, hogy ő is ilyesmit szeretne csinálni. Megalapozta a dallamos hangzású house zenét. Az ütemek és melódiák mellett zenéinek fontos részét képezték a vokálok is, amelyeket a későbbiekben világhírűvé vált fekete énekesek, illetve énekesnők mutattak be. Olyanok, mint Kim Mazelle, Ce Ce Rogers vagy a Ten City.

A mélyebb house hangzás is sokat köszönhet Jefferson-nak, de még az acid stílus megszületésénél is bábáskodott Dj Pierre-rel karöltve. Jefferson legelső jelentős szerzeménye, a barátjával Sleazy D-vel alkotott, Lost Control volt, melyet a Trax Records-nál jelentettek meg. Ezt követte a Move Your Body, ami tulajdonképpen megalapozta hírnevét. Jelentős volt még a Jungle Wonz formáció is, amelyet szintén ő alkotott.

Marshall Jeffersonnak a nyolcvanas évek végén óriási szerepe volt abban, hogy a house zene Európában is hódításnak indult. 1994-től Nagy Britanniába költözött és sorra járta Európa legnevezetesebb szórakozóhelyeit. Többek között rezidense lett a Big Love fesztiválnak is.

Hasonló módon népszerűsítette a house zenét Farley „Jackmaster” Funk is, aki szintén Chicagóban alapozta meg zenei karrierjét, a Warehouse lemezlovasaként. A Love Cant Turn Around című szerzemény Darryl Pandy vokáljával tarkítva nemcsak Amerikában, hanem világszerte is, meghozta számára a hírnevet. Míg Marshall Jefferson egy időre az acid stílus vizeire evezett, addig „Jackmaster Funk” a kilencvenes évek elején a hip-hop stílusból merített, majd a kilencvenes évek közepén újból visszatért a house műfajához. 1998-ban adta ki utolsó albumát, illetve zenei válogatását House Music Movement címmel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..