home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története — A Chicago House (1. rész)
Talpai Lóránt
2015.01.15.
LXX. évf. 2. szám
Az elektronikus zene története — A Chicago House (1. rész)

Sem Chicago, sem Detroit városáról nem lehet azt állítani, hogy a nyár, a tenger vagy éppen a pálmafák birodalma. Ettől függetlenül a szintetizátoroknak és a dobgépeknek köszönhetően egykor varázslatos, forró nyáresti zenei hangzás alakult ki ezekben a városokban.

 

Az afroamerikaiak ösztönszerű ritmusérzékéből, illetve zeneszeretetéből adódó, neongömbökkel, továbbá világító „varázsszőnyegekkel” megtűzdelt diszkóvilág a 70-es években már javában tombolt. A diszkó, a funk és a soul tehát adva volt a modern elektronikus zene számára. Egy New York-i származású fiatalembert, Frankie Knucklest pedig ugyanúgy elvarázsolták a diszkó fényei és hangjai, illetve a béke szigeteként megélt 70-es évek, mint a legtöbb embert akkoriban. Frankie Knuckles 1972-től barátjával, Larry Levannal a Gallery nevű klubban (melyben például Loleatta Holloway is dolgozott mint előadóművész) kezdte elsajátítani a diszkózene mixelési technikáit. 1977-ben Chicagóba ment, ahol 1982-ig pörgette a lemezeket egy használaton kívüli üzemi raktárban, melyet természetesen klubbá alakítottak át. E szórakozóhely neve azóta fogalommá vált az elektronikus zene történetében. A legendás Warehouse klub vált a house zenei stílus névadójává. Knuckles koncepciója egyszerű volt. A hetvenes évek diszkó stílusát oly módon alakította át, hogy a szórakozni vágyók még jobban tudjanak rá táncolni, miközben a zene a lemezlovas számára is irányíthatóbbá, keverhetőbbé, avagy mixelhetőbbé vált.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..