home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az elektromos kerékpárok
Lábadi Loránd
2019.03.27.
LXXIV. évf. 12. szám
Az elektromos kerékpárok

Nem csupán bicikli, de még nem motorkerékpár — talán így jellemezhetnénk ezt az újfajta kétkerekűt.

Sokan bosszantónak tartják, amikor valaki egy ilyen járművel suhan el mellettük zajtalanul, mivel balesetveszélyesnek tartják, amiben van is némi igazság. A helyzet az, hogy az elektromos kerékpár aránylag olcsón megvásárolható, pillanatnyilag vezetői jogosítvány sem kell hozzá, így minden felnőtt részt vehet vele a közlekedésben. Gyorsabban halad, mint a klasszikus változat, csomagokat is lehet rá bőven rakni, ezért mindenkinek megfelel. Üzemanyaga az akkumulátorból nyert elektromos áram, így nem szennyezi a környezetet, csak az a hátránya, hogy ha nem látjuk, akkor nem vesszük észre — de ez még nem is lenne olyan nagy gond, ha a vezető betartaná, figyelembe venné a sebességkorlátozást, és ahol nem ajánlott vagy nem szabad őrült tempóban haladni, ott normál fokozatba kapcsolna. Ettől eltekintve jó találmány.

Tömeges elterjedésének köszönhetően az elektromos kerékpárt ma már több csoportba sorolják, mert a gyártók is igyekeznek minél több és modernebb típust piacra dobni. Az újabbak között vannak a pedelec, az S-pedelec és az E-bike elnevezésűek, melyek között nem nagy a különbség.

Az elsőnél csak akkor működik az elektromos hajtás, amikor pedálozunk, nincs gázkarja, mint a motoroknak, és a pedál fordulatát egy szenzor észleli. A pedálozás megszűnésével a rásegítés is megáll, mely akár 25 km/h is lehet. Az elektromotor teljesítménye meghaladja a 250 W-ot. A második modell esetében, ahol az S betű a sebességet jelöli, a szerkezet nemcsak a pedálozást veszi alapul, hanem egy markolat elfordításával vagy egy gomb megnyomásával is beindítható a segítséget adó motor. A haladás itt 25 km/h-nál kezdődik, és a 100 km/h tempót is el lehet érni, természetesen az erőforrás kapacitásától függően, mely 500 W-tól 1,5 kW-ig terjed. Ezek hagyományos kerékpárként is használhatóak. Az E-bike olyan villanymotorral felszerelt kétkerekű, amely fizikai erő igénybevétele nélkül is mozgásba hozható, akár gázkarral vagy egy kapcsolóval. Kinézetre a robogóra emlékeztet, és lehet, hogy hamarosan segédmotoros kerékpárnak minősül majd. Főbb részei közé tartozik az akkumulátor, mely a legköltségesebb elem, és lényeges, hogy vásárláskor nézzük meg, ki a gyártója, mert márkánként eltérő az élettartam. Jelenleg többféle van forgalomban, de napjainkban a Li-ion elterjedése tapasztalható, mely akkumulátor olcsóbb, és tovább is tart.

A szénkefe nélküli egyenáramú villanymotor nagy fejlődésen ment át, és ennek köszönhetően majdnem örök életű. Minél kisebb és könnyebb, annál jobban be lehet építeni a vázba, és ez ma már alapkövetelmény. A teljesítményét 250 W fölé emelték, és akár 50 Nm-t is tud produkálni, ami megegyezik egy 400 cm3-es túramotor nyomatékadatával. A beépítés szerint háromféle modell használatos: az első agymotor az első kerékbe van behelyezve, a hátsó agymotor a hátsó kerékbe, a középmotor pedig a legideálisabb helyre kerül, azaz középre. Innen könnyen meghajthatja a láncot.

A legtöbb elektromos kerékpárban két vezérlőegység található, az egyik az akkumulátorral egy házban helyezkedik el, a másik a kormányon. Itt van a ki-be kapcsolás gombja, valamint az akkumulátor töltöttségének állapotát és a rásegítés mértékét mutató, LED-lámpákkal kombinált kijelző. A vezérlőnek mindig a kezünk közelében kell lennie, ez nagyon lényeges, és a biztonságos közlekedés elengedhetetlen része. A töltéshez nem kell más, csak egy konnektor, melybe bedugjuk a kábelt, viszont a megtett táv nagymértékben függ a villanybiciklink márkájától. Ezért mielőtt döntünk, arról is győződjünk meg, hogy az alkatrész-utánpótlás zökkenőmentes-e, mert ha nem, akkor inkább olyan típust válasszunk, amelynél ez nem okoz gondot.

A legtömegesebben Kínában és a Távol-Keleten használják ezeket a bringákat, ezért itt ipari mennyiségben gyártják őket, noha Európában is mind inkább elterjedőben vannak. Hazánkban főleg az idősebb korosztály használja őket, de lassan a fiatalok is megkedvelik. Mindenki a saját ízlése és igénye szerint választhat. Az elektromos bicikli rohamos elterjedése szerencsére nem veszélyezteti a hagyományos kerékpárok használatát, ami azért is örvendetes, mert kizárólag ezekkel lehet egy jót drótszamarazni.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..