home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az „ékes, kincses” zenekultúra követe
L. Móger Tímea
2016.12.31.
LXXI. évf. 52. szám
Az „ékes, kincses” zenekultúra követe

Tóth Adorján Márton, a Magyar Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának ösztöndíjasa, a Nyugat-bácskai Szórványközpont berkeiben teljesít közösségi szolgálatot, mentora Pelt Ilona, a VMSZ tartományi frakcióvezetőjének helyettese, a szórványközpont vezetője.

Márton erdélyi, a kolozsvári zeneakadémián végzett klasszikus nagybőgő szakon, mesteri képesítést Németországban szerzett. A népzene is szerves része életének, brácsán játszik. A fiatal zenészt tapasztalatairól, céljairól kérdeztük.

* Mi motivált arra, hogy jelentkezz a Petőfi-programba?

— Kedvelem az új kihívásokat. Szeretek utazni, új emberekkel, világokkal megismerkedni. Ilyen indíttatásból éltem egy évet Németországban. Ez a Petőfi-pályázat kiváló alkalom arra, hogy utazzak, megismerjek új embereket, és egy számomra ismeretlen világban éljek egy bizonyos ideig.

* Milyen tapasztalatokat szereztél eddig, milyen tevékenységekben segíted a nyugat-bácskai közösséget?

— Amit személyesen tapasztaltam, hogy az itteni magyarság nagyon összetartó. Mindent megtesz azért, hogy megtartsa kultúráját, identitását. Amit eddig hozzá tudtam adni, az az, hogy gyerekeket tanítok azokra a játékokra, népdalokra, amelyeket annak idején Kallós Zoltán Kossuth-díjas, erdélyi magyar népzenegyűjtőtől tanultam, és amelyektől én magyarnak érzem magam. Fontosnak tartom, hogy ezt továbbadjam. Úgy érzem, hogy mindez az itteni gyerekeknek is kilátó az erdélyi magyarságra, az ottani népi mozgalomra és kultúrára.

* A Tokos Zenekar tagja vagy. 2014-ben megnyertétek a Fölszállott a Páva tehetségkutató hangszeres szólisták és zenekarok kategóriáját, voltál a Kolozsvári Állami Magyar Opera nagybőgőse, együttműködtél a kolozsvári filharmóniával, és további számos zenei projektum fűződik a nevedhez. (Nép)zenészként milyennek látod az itteni (néphagyomány szempontjából autentikus) környezetet?

— Minden fellépés alkalmával azt tapasztaltam, hogy itt igenis él a népzene, használják, fellépnek zenekarral, viseletbe öltöznek, és mindezt rengeteg fiatal teszi. A jelek szerint az előző generációk jól végezték a dolgukat, hiszen a gyerekek tudnak a hagyományokról, és megélik őket.

* Mik a terveid?

— Az a célom, hogy sok iskolába eljussak, és korosztálytól függetlenül minél több gyereket, fiatalt — igény szerint akár felnőttet is — zenére, táncra tanítsak. A zenetanulás iránt nem érdeklődők számára pedig zenei, kulturális ismeretterjesztő előadásokkal hoznám közelebb az ékes, kincses zenekultúrát.

* Milyen feltételeknek kell megfelelniük azoknak a fiataloknak, akik erre az ösztöndíjprogramra jelentkeznének?

— Bárki, aki gyerek-, fiatal- vagy felnőttkorában jártas volt olyan tevékenységekben, mint például a népdalének, cserkészkedés, újságírás, rendezvényszervezés, pedagógia, az megtalálhatja magát ebben a feladatkörben. Az ösztöndíjpályázatnak tehát eléggé tág a segítői profilja, vagyis bárki, aki alaposabban visszanéz a múltjába, talál olyan kvalitást, amellyel megpályázhatja az ösztöndíjat.

Tóth Adorján Márton várja a meghívásokat, igény szerint kilátogat minden nyugat-bácskai intézménybe és rendezvényre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..