home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az éjféli égbolt
Brasnyó Zoltán
2021.02.11.
LXXVI. évf. 5. szám
Az éjféli égbolt

Az öregedő George Clooney több szempontból is ismerős science-fictionben. A kis képernyőre tervezett The Midnight Sky, azaz Az éjféli égbolt egy lassú, megfontolt, helyenként pedig egy kissé unalmas mese a túlélésről, a magányról és a reményről. Emellett tanmese is arról, hogy milyen következményei lehetnek, ha elpusztítjuk a világunkat.

A Netflixen exkluzív filmként felbukkant, 122 perces történet rendezője és főszereplője is George Clooney, aki Augustine Lofthouse professzort alakítja, a magányban túlélő tudóst, aki az Északi-sarkon, egy kutatóbázison él, az apokalipszis után. Igyekszik kapcsolatba lépni egy űrhajóscsapattal, mely éppen új világot keres az emberiségnek, mégpedig azért, hogy figyelmeztesse: nincs már hová hazajönni. Az űrhajósok történetét párhuzamosan szemlélhetjük. Láthatjuk például, ahogy tökéletesen lakhatónak értékelnek egy bolygót, majd visszaindulnak a jó hírrel. Közben Lofthouse professzor maga is furcsa napokat él át: amellett, hogy folyamatosan vérátömlesztésre szorul, egyre rosszabbul van, sőt rájön, hogy nincs egyedül a bázison…

Az éjféli égbolt Lily Brooks-Dalton 2016-beli regényéből, a Good Morning, Midnightból készült, a forgatókönyvet pedig Mark L. Smith jegyzi, akinek egyebek mellett A visszatérőt is köszönhetjük, DiCaprio medvés-túlélős bosszúfilmjét. A főbb szerepekben Felicity Jones, Kyle Chandler, Tiffany Boone és David Oyelowo bukkannak fel.

Ennél a filmnél nagyjából már a közepén azt éreztem, óriási kritikai és bevételi zakót úszott meg Clooney, hogy nem széles vásznon mutatták be. Így viszont a 100 millió dolláros költségvetés is minimum meredeknek tűnik. Clooney sohasem rendezett még ekkora költségvetésből. A pénz nagy részét persze az egyébként tisztességesen elkészített világűri jelenetekre, az űrsétákra és a számítógépes trükkfelvételekre költötték, mégsem hozható párhuzamba A csillagok között, az Ad Astra vagy az Érkezés hangulatával és átgondoltabb történetvezetésével.

Az éjféli égbolt azért mégis tartogat meglepetéseket. Elsősorban egy idősödő és kiábrándult ember független filmekre emlékeztető szenvedéstörténete, aki mindenáron igyekszik feldolgozni, hogy az életét egy egyre inkább értelmetlennek tűnő célnak szentelte. Clooney pedig sikeresen hozza ezt a karaktert, sőt, ő a legjobb az egészben. Minden egyes jelenetben szimpatizálunk majd vele. Akkor is, amikor magányos, akkor is, amikor veszélyes útra indul a hóviharban, vagy amikor a múltja döntésein töpreng. A Föld felé utazó asztronauták viszont, vele ellentétben, nagyon is felejthetőek. Vannak persze látványos világűri séták, valamint egy olyan jelenet, amilyet még garantáltan nem láttunk. El tudják képzelni, milyen látványt nyújt egy intenzíven vérző sérülés az antigravitációs térben? Ha rosszul tűrnék a vér látványát, inkább ugorjanak néhány percet előre a filmben. Megnézhetünk még egy látványos meteoresőt is, mely alaposan megkeseríti az asztronauták életét. Az egész jelenet Sandra Bullock Gravitációjára emlékeztet, csak éppen korántsem olyan feszült vagy ijesztő. A drámai, nyomasztó hangulatú világ ha nem is lesz maradandó, mégis érdekes lehet a vérbeli sci-fi-rajongóknak.

Az éjféli égboltról nehéz eldönteni, hogy a készítők egy látványos űrkalandot vagy egy független filmet akartak-e a nézők elé tárni. Bizonytalan a rendezés, többször disszonáns a két párhuzamosan elmesélt történet, a vége viszont tartogat jó fordulatokat. Sajnos azonban a befejezés sem menti meg. A film túl sokat markol, de keveset fog.

Kép: ew.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..