home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az együttműködés folytatása
Markovics Annamária
2022.11.09.
LXXVII. évf. 45. szám
Az együttműködés folytatása

Aláírta a koalíciós szerződést a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség. Az interneten is elérhető dokumentum tizenegy pontba szedve összegzi mindazokat a témákat, amelyeket mindkét fél fontosnak tart, és amelyek a legnagyobb kormányzó párt támogatását is élvezik. A két párt 2014 óta koalíciós partnere egymásnak.

A koalíciós szerződés értelmében a felek egyetértenek abban, hogy támogatják a kormány munkáját és mindazokat a célokat, amelyek Ana Brnabić miniszterelnök-jelölti programbeszédében is elhangzottak, emellett pedig dolgoznak a VMSZ programjában szereplő prioritások megvalósításán is. A szerződés egyik mellékletében felsorolják mindazokat a minisztériumokat, amelyekben a VMSZ államtitkári helyeket kapott, illetve a párt köztársasági parlamenti képviselőinek a képviselőházban végzett feladatait, ideértve, hogy a VMSZ-nek van egy parlamenti alelnöke, illetve hogy számos bizottságban és küldöttségben vannak képviselői. Ez a melléklet arról is szól, hogy a párt javaslatot tesz egy nagyköveti posztra valamely európai országban.


Fotó: Facebook/Pásztor István

A másik melléklet az infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozik, és részletesen taglalja mindazokat a felújításokat, építkezéseket és fejlesztéseket, amelyeket a következő időszakban szeretnének megvalósítani.

A dokumentum törzsét az európai integrációra, a Vajdaság Autonóm Tartomány helyzetére, az illegális migrációra, a regionális fejlesztésekre, a környezetvédelemre, a mezőgazdaságra, a kisebbségi kérdésekre, az egészségügyre, a demográfiára, a szociális védelemre, valamint a sportra és az ifjúságra vonatkozó fejezetek alkotják.

A szerződés néhány fontosabb pontja

Az európai integrációra vonatkozó rész első pontja, hogy az uniós tárgyalási fejezetek tárgyalási pozícióinak meghatározásakor a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszik a vajdasági magyar közösség érdekeit, ahogy az is, hogy folytatódik a vagyon-visszaszármaztatás.

Az előző koalíciós szerződésekhez hasonlóan itt is leszögezik, hogy kidolgozzák a Vajdaság Autonóm Tartomány hatásköreire és pénzelésére vonatkozó törvényeket. Folytatódnak a kiemelt államközi projektumok, a Budapest—Belgrád, valamint a Szabadka—Baja és a Szabadka—Horgos(—Szeged) vasútvonal kiépítése, a határátkelők bővítése és kiépítése, Palics mint turisztikai célpont fejlesztése, a szabadkai Népszínház építése, a szennyvíztisztítók és a hulladéklerakók létesítése és fejlesztése, az egészségügyi intézmények színvonalának növelése, valamint különféle utak kiépítése és felújítása. Mindezek mellett a demográfiai mutatók javítása érdekében kiegyenlítik a női vállalkozók helyzetét a dolgozó nőkével, csökkentik a szülési és gyermekgondozási szabadság bérének a számítási időszakát, a szociális védelemről szóló törvény módosítása értelmében pedig megvonják a szociális segélyt a többszörös visszaeső bűncselekmény-elkövetőktől.

A mezőgazdasági kérdések szempontjából fontos, hogy a vonatkozó törvény módosítása értelmében igazságosabb nyugdíj- és rokkantbiztosítási rendszert vezetnek be a mezőgazdasági termelők számára.

Illegális bevándorlás

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség abban is megállapodott, hogy elfogadható közbiztonsági szintet fognak szavatolni a migránsok célpontjának számító településeken, a belügyminisztérium képviselői ezeken a helyeken például nagyobb számban lesznek jelen. Emellett eljárás indult az országban illegálisan tartózkodók ellen, és szigorúbban büntetik majd az embercsempészeket is. Mindezeken túl pedig az illegális belépések megakadályozása érdekében figyelmet fordítanak az ország déli, Észak-Macedóniával közös határának a védelmére, amellett, hogy a határ menti, vajdasági települések védelméről is gondoskodnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..