home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az egykori búcsúi hangulat felelevenítése
Tóth Tibor
2022.07.07.
LXXVII. évf. 27. szám
Az egykori búcsúi hangulat felelevenítése

Péter-Pál-napi templombúcsút tartottak Kispiacon. Az esemény keretében a temetőben felszentelték a közelmúltban elkészült harangot, valamint gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozót és Dallal a barátságért elnevezéssel népdalkórus-találkozót is tartottak.

Őseink Péter-Pál napján kezdték el az aratást, mivel úgy tartották, ezen a napon szakad meg a búza szára. A termelők a földeken fohászkodtak, másnap pedig indult az aratás, melynek befejezéséig nem tartottak mulatságokat. Több évvel ezelőtt a kispiaci búcsú hatalmas területen feküdt, nemcsak a helyiek vettek részt rajta, hanem a környező települések polgárai is, ilyenkor a házigazdákat meglátogatták a rokonok, és a település lakosságának száma erre az egy napra alaposan megnőtt. Az idők változásával a búcsú vesztett értékéből, és nagyon kevés érdeklődőt vonzott. Kispiac Helyi Közössége nem hagyta veszni a több száz éves ünnepet, és ezért a templombúcsú köré nagyszabású rendezvényt szervezett a korábbi búcsúi hangulat visszaállítása céljából.


A harangot Széll József helyi plébános szentelte fel a temetőben

Az egész napot betöltő program a helyi Szent Péter és Pál katolikus templomban szentmisével kezdődött, majd a temetőben átadták a nemrégiben elkészült harangot, melyet — a hozzá tartozó állvánnyal együtt — Széll József kispiaci plébános szentelt fel, majd meg is kondult a harang, és hangja messze szállt.

— Hívőként nagyon fontosnak tartom, hogy megépült a temetői harang, mely nemcsak akkor szólal meg, amikor az elhunytat végső nyugvóhelyére kísérik, hanem akkor is, amikor szenvedő beteg vagy haldokló van a faluban. Ekkor imádkozni kell érte. Örülünk, hogy a harang létrejöttével régi vágyunk valóra válik, viszont reménykedünk, hogy a jövőben nem kell sokat megszólalnia — mondta Kovács Mária kispiaci hívő.


A forróság ellenére sok helybeli látogatott ki a búcsútérre

Szarapka Ede, Kispiac Helyi Közösségének tanácselnöke hangsúlyozta, önkormányzati és helyi közösségi forrásokból valósították meg a helyiek régi álmát.

— Az ötlet nagyon régen megszületett. Először különféle egyházi szervezetek által próbáltunk leépített vagy használaton kívüli haranghoz jutni. Ez az út nem volt járható. Külföldön is kerestük a megoldást, de ott is falakba ütköztünk, ezért elindultunk abba az irányba, hogy a helyi közösség próbáljon ötvözeteket összegyűjteni és megöntetni. Találtunk egy öntödét, mely elkészítette a több mint negyvenkilós harangot, melynek, mint hallottuk is, méltó hangja van, és nagyon szépen kong. Ahogy elkészült a harang, a temetőben található árnyékoló formáját nem megtörve próbáltuk a harangtartót is megépíteni. Úgy gondolom, hogy nagyon szép építmény előtt állunk, mely sokáig fogja a kispiaci embereket szolgálni, és dísze lesz a temetőnek — mondta a harang felszentelése után Szarapka Ede.


Az újszülöttek szüleikkel és Szarapka Edével, Kispiac Helyi Közösségének tanácselnökével

A program a búcsútér színpadán ünnepi műsorral és a III. Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozóval, a művelődési otthonban pedig a Jókai Mór Művelődési Egyesület szervezésében a Dallal a barátságért elnevezésű nemzetközi népzenei találkozóval folytatódott, melyet a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatott. Felléptek a kispiaci, ludasi, hajdújárási, horgosi, martonosi, magyarkanizsai, adorjáni, zentai, oromhegyesi, völgyesi, oromi művelődési egyesületek népdalkörei, a kispiaci Szépen zengő citerazenekar, Kádár Kata szólóénekes, Magyarországról a testvértelepülés, Nagymágocs citerazenekara és nnépdalköre valamint a földeáki pávakör.


Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke

A búcsútéren Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke üdvözölte a jelenlévőket. Örömét fejezte ki, hogy olyan rendezvényt próbálnak újjáéleszteni, olyan hagyománynak kívánnak eleget tenni Kispiacon, amely Szent Péter és Pál napjához, a településnek és a templomnak a védőszentjéhez kötődik.

— Nagyon fontos, hogy a mai rohanó világban visszanyúljunk gyökereinkhez, hagyományainkhoz, és ebből építkezve tekintsünk a jövőbe. Péter és Pál napja jelentős dátum volt őseink idejében, ma már azonban az aratást erre a napra általában befejezzük. Ezen a dologtiltó napon a mezőgazdasági termelők kimentek a földre, imádkoztak a Jóistenhez, hogy jó legyen a termés, másnap megkezdődött a munka, majd az aratás végeztével nagy ünnepet ültek. Ettől a naptól kezdve amíg dologidő volt, semmilyen ünnepséget nem tartottak, mivel mindenki látástól vakulásig dolgozott a földeken. Kispiac egy erős, összetartó közösség, bízom benne, hogy az itteniek az elkövetkező időszakban is ilyen és hasonló rendezvényeket tudnak szervezni. Mi, akik politikával foglalkozunk, és a választópolgároknak köszönhetően különböző pozíciókat töltünk be köztársasági, tartományi és egyéb más szinteken, mindent megteszünk ezeknek az erős közösségeknek a megtartása érdekében, minden támogatást megadunk nekik. Hiszem, hogy a kispiaciaknak az elkövetkező időszakban is lesznek jó ötleteik, és mi segíteni tudjuk ezt a települést. Függetlenül attól, mennyien mennek el, azokkal kell foglalkoznunk, akik jövőjüket itthon képzelik el — hangzott el Fremond Árpád köszöntőjében.

Ezután a helyi, a ludasi, a tóthfalui, az oromi, a magyarkanizsai, a hajdújárási, a martonosi és a királyhalmi néptánccsoportok vették birtokukba a színpadot, majd az elmúlt búcsú óta született tizenkét kisgyermek és szüleik ajándékcsomagban részesültek. A Péter-Pál-napi búcsú DJ Maxy fellépésével zárult. A nap folyamán a látogatókat gazdag kirakodóvásár várta.


Tizenhárom csoport ropta a táncot


A kispiaci Rozmaring népdalkör

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..