home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az egyházmegye szeme fénye
Fehér Márta
2021.02.14.
LXXVI. évf. 6. szám
Az egyházmegye szeme fénye

Így nevezik a szabadkai Paulinumot, okkal, hiszen ha nincsenek teológusok, kisszeminaristák, akkor az egyházmegye nem nézhet boldogan és reményekkel tele a jövőbe — fogalmaz az intézmény vezetője, Miocs József atya, akit az iskolanap és a kápolna búcsúja kapcsán kerestem fel.

A Szent Pálról elnevezett oktatási intézmény és kollégium tanmenete, tanrendje alkalmazkodik az általános gimnáziumok tanmenetéhez. A fő tantárgyak az anyanyelv, azaz a magyar vagy a horvát, idegen nyelv, latin nyelv, hittan, történelem, filozófia, pszichológia, szociológia, földrajz, matematika, fizika, kémia, biológia, informatika, valamint a zene- és a képzőművészet. Nem csak a papi hivatásra készülők tanulnak az intézményben, hiszen a papság képzése a teológiai egyetemeken és a papnevelő intézetben történik. A Paulinum tájékoztató füzetecskéje így fogalmaz: „Intézetünkben inkább csak hivatásápolás történik, vagyis segítségükre vagyunk azoknak, akik az érettségi vizsga után úgy döntenek, hogy a későbbiekben papságra szeretnének készülni. Akik tanulmányaikat az érettségi után valamely egyetemen kívánják folytatni, gond nélkül felvételizhetnek, hiszen a Paulinumban jó alapokat kapnak a további tanulmányok folytatásához.


A Paulinum búcsúja — középen Miocs József atya

Varga Sámuel a Zenta községi Felsőhegyről érkezett a Paulinumba, jelenleg harmadik osztályos.

— A Paulinumról először egy jóbarátomtól hallottam, aki paulinista volt, nagyon jó élményekkel gazdagodott, neki is egy jó alapot adott ez az iskola, ezért úgy döntöttem már az általános iskola ötödik-hatodik osztályában, hogy ebben az intézményben folytatom a középiskolai tanulmányaimat. Azért is esett a Paulinumra a választásom, hogy rájöjjek, Isten arra teremtett-e, hogy a papi hivatásnak éljek. Még mindig sokat gondolkodom ezen, bár az iskola és az imák segítségével úgy érzem, hogy talán más utakon is kellene fejlesztenem magam, lehet, hogy gasztronómiát tanulok majd Újvidéken, és a család iránt is elkezdtem érezni a hivatást. Iskolánkban a tanulás mellett nagy hangsúlyt kap a nevelés és az, hogy megtaláljuk helyünket az egyházban. Szerintem ez egy nagyon jó út, és sokkal nagyobb érdeklődésnek kellene megmutatkoznia a mai világban a fiatalok részéről. Szent Pál élete teljesen megváltozott, mert Krisztus szólt hozzá. Én ezt az iskolát is így tudnám bemutatni másoknak, hogy Krisztus itt az imádságok, a lelki programok, ájtatosságok, misék alkalmával hozzánk szól, és ez egy remek lehetőség arra, hogy pálfordulás nélkül is közelebb kerüljünk Istenhez.


Diákok a búcsún

Január havában egyik jeles nap Szent Pál apostol ünnepe. A Paulinum minden évben megemlékezik névadójáról, védőszentjéről, ekkor tartják meg a kápolna búcsúját. A koronavírus-járvány miatt az idén szerényebb keretek között ünnepeltek. A szentmisét a növendékek alkalmi összeállítása követte, Varga Sámuel is fellépett, két hangszeren játszott, orgonán követett egy elsős növendéket, aki szólót énekelt, és egy trióban zenélt, ő klarinéton, a barátai pedig hegedűn, illetve gitáron. Mindkét hangszeren itt tanult meg játszani, nagyon jó lehetőségek vannak a zenetanulásra is — fogalmaz.

Szent Pál saját magáról azt mondta, ő „a legkisebb az apostolok között”, nem találta méltónak magát az apostoli címre, mivelhogy korábban vezető szerepet töltött be a keresztények üldözésében (1Kor 15,9). Mint a Bibliában olvasható, Pál, akit ekkor még Saulnak hívtak, egy ízben az „Úrnak tanítványai ellen lihegve” Damaszkuszba ment. Az úton hirtelen nagy fényesség vette körül. Leesett a lóról, és látomásában szózatot hallott: „Saul, Saul, mit kergetsz engem?” (ApCsel 9,1—31.) Az élmény hatása alatt megtért, és a kereszténység nagy térítő apostola lett. Pál fordulása ennek az „eseménynek” állít emléket. Megtérésének Krisztus új szószólója névcserével adott nyomatékot. Ettől kezdve a zsidó Saul helyett római nevét, a Paulust használta (zsidó származása mellett római polgár volt születésétől fogva). A névcsere jelképes értelmű. Az eredeti Saul a zsidók szálfatermetű, első királya volt, míg a latin paulus „kicsinyt” jelent, és az egyébként is aprócska Pál, aki „saulként” a legnagyobb volt az üldözők között, az apostolok sorában a legkisebbnek mondta magát. A páli fordulatnak tágabb jelentést adott, hogy az addig csak zsidók közt térítő apostolokkal szemben Pál a pogányok misszionáriusa lett: a Törvény útjáról a Hit útjára tért, mint maga írta több helyütt. A keresztény mozgalom ezzel a lépéssel indult el ezen az úton, mely által világvallássá lett.


Paulinisták ünnepi műsora — a klarinéton Varga Sámuel játszik

Szent Pál nagyon sok oktatási-nevelési intézmény névadója és védőszentje világszerte.

— Amióta intézményünk megnyílt, az 1962/63-as iskolaév óta, megemlékezünk névadónkról — mondta Miocs József, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatója, rektora. — Szent Pál intézményünk védőszentje, ünnepnapján tartjuk kápolnánk búcsúját, néha szerényebb körülmények között, néha ünnepélyesebben. A koronavírus-járvány okozta válságos helyzet miatt az idén zárt körben ünnepeltünk, így határozott az iskolatanács, nem is hirdettük meg a médiában és a templomokban, ahogyan szoktuk. Jómagam vezettem a szentmisét. Szent Pál apostolról magyar nyelven Tojzán László atya tartotta a prédikációt, méltatta a művét, tevékenységét, horvát nyelven pedig a szeminárium lelkésze, Marko Forgić atya. Ő az első paulinisták egyike volt, így arra is rámutatott, milyen sokat fejlődött intézményünk az elmúlt évtizedekben, mennyire jelentős, az egyházmegye szeme fénye.


Szakállas Zsolt, Pásztor István, dr. Pásztor Bálint, Kern Imre

Az ünnepségen jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Szakállas Zsolt oktatási titkár, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke, Kern Imre alpolgármester, valamint dr. Josip Ivanović, a Magyar Tanítóképző Kar dékánja, a Paulinum egykori növendéke. A szerbiai oktatási, valamint a vallásügyi miniszter levélben gratulált az intézménynek. Miocs atya arról is beszámolt, hogy nagy kihívásokkal szembesül az intézmény a jelenlegi helyzetben, így hálát adtak Szent Pálnak, amiért közbenjár értük, hiszen a növendékek, a tanárok és a kisegítő személyzet közül eddig senki sem kapta el a vírust.

— Bízunk abban, hogy az oltás eredményes lesz, és a következő tanévtől teljes mértékben tantermi körülmények között oktathatunk, hiszen az online módszer nem pótolhatja a személyes kapcsolatot tanár és diák között, nem helyettesítheti az órákon elhangzó magyarázatot, ismétléseket — mutat rá.

A beiratkozással kapcsolatos tudnivalók megtalálhatóak az intézmény honlapján. Az érdeklődők útbaigazítást kaphatnak a helybeli plébánosnál, hitoktatónál, illetve személyesen a Paulinum igazgatóságán.

Fotók: Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..