home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az egyházmegye bölcsőjében, a nagyváradi várban állítják fel Szent László király lovas szobrát
MTVA
2022.03.11.
LXXVII. évf. 10. szám
Az egyházmegye bölcsőjében, a nagyváradi várban állítják fel Szent László király lovas szobrát

Hosszas vita után, végül a nagyváradi várban állítják fel –várhatóan még az idén – a városalapító Szent László király lovas szobrát, amelynek elkészíttetésében oroszlánrészt vállalt az Római Katolikus Püspökség, a talapzat és a felállítás technikai költségeit pedig a város önkormányzata állta. A szoborállítás ötlete még 2017-ben, Szent László szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából született meg. Böcskei László római katolikus megyés püspököt a helyszínválasztásról kérdezte Ionescu Nikolett.

Majdnem harminc év elteltével jelenik meg újra Mács József Égig érő palatábla című kisregénye. A közelmúltban elhunyt írónak ez volt talán a legkedvesebb műve, amelyben benne van minden, amit fontosnak tartott a szlovákiai magyar lét elbeszéléséből - mondta ugyancsak irodalmár veje, szerkesztője, Kövesdi Károly, aki örömmel tett eleget a Xantus Kiadó felkérésének, hogy megírja a kötethez a fülszöveget. Kövesdi Károllyal Haják Szabó Mária beszélgetett.

Nem kell majd lehozni a padlásról a palatáblát Szatmárnémetiben ahhoz, hogy a nagyszülők szót érthessenek unokájukkal az anyanyelvükön. A magyar kormány óvodafejlesztési programja keretében a Szatmárnémeti Szamos-negyedi Református Egyházközség gyülekezete  megújított és kibővített óvodáját nemrégiben adta át Grezsa István miniszteri biztos. Műsorunkban is beszámoltunk az eseményről, amelyen jelen volt Csűry István, református püspök és Kereskényi Gábor, a város vezetője is. Hogy mit jelent az intézmény a magyar közösségnek, arról Zsoldos Barnabás a kérdezte házigazdát.

A Szamos-negyedi óvodások is bizonyára örömmel hallgatnák a két puli, Fickó és Kócos történeteit, amelyeket kisregénnyé gyúrt össze Molnár Krekity Olga Pacsirtatelepi Fickó című gyermekkönyvében. A kötetet a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában tartott író-olvasó találkozót keretében mutattak be. Kónya-Kovács Otília a helyszínen beszélgetett a szerzővel.

Adás: Kossuth Rádió, 2022. 03. 12. (szombat) 18:01-18:30

A mellékelt fotón Szent László király hermája látható (a Szent László király ünnepe alkalmából tartott szabadtéri szentmisén a győri Nagyboldogasszony-székesegyház előtt 2020. június 27-én.) Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..