home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az egyetemes táncoktatás
Dr. Csermák Zoltán
2022.05.23.
LXXVII. évf. 20. szám
Az egyetemes táncoktatás

A Sapientia Táncművészeti szakjának bemutatkozói

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Táncművészeti szakja harmadik alkalommal hirdetett felvételt, s az egész Kárpát-medencéből számít jelentkezőkre. A népszerűsítésére tett lépésekből az Erdélyi Hagyományok Háza is kiveszi a részét. A promóció részleteit Könczei Csongor docens, oktatási programvezető ismerteti.

„A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán 2020. szeptemberében indult el – az erdélyi táncos szakma nagy örömére – a nappali tagozatos Táncművészet szak. Nagy várakozással tekintünk az új oktatási formára, amin reményeink szerint a következő években és évtizedekben szakképzett táncpedagógusok és táncművészek szerezhetnek diplomát. A szak gyakorlati oktatása néptánc alapú, de a hallgatók klasszikus balettet tanulhatnak, és kortárs technikákat sajátíthatnak el, valamint történeti és polgári társastáncokban is elmélyülhetnek. Jelenleg tíz tandíjmentes, s öt költség-hozzájárulásos hellyel működünk. Sajnos a pandémia az elmúlt évben – az online és hibrid oktatás miatt –visszavetette munkánkat, s ez a válság a jelentkezők számában is megmutatkozott. Míg az első beiskolázáson kétszeres volt a túljelentkezés, az elmúlt évben csak kilenc főt tudtunk felvenni a 12 jelentkezőből.

A harmadik felvételi ciklust nem bízzuk a véletlenre, s április óta kiemelten foglalkozunk a szak népszerűsítésén. Az online tér továbbra is fontos számunkra, hiszen e tanulmányi forma a XXI. században teljes létjogosultságot nyert. Az interneten is aktívak vagyunk, s a médiára is számítunk céljaink elérésében. Számos interjú, online és nyomtatott tájékoztató segíti promóciós munkánkat. Újdonság viszont, hogy végre személyesen is tudunk találkozni a potenciális jelöltekkel. Április 5-én – az egyetemi nyílt napok keretében – népszerűsítettük a Táncművészeti szakot, amikor előzetes regisztráció után a gyakorlati órákra látogathattak el érdeklődőink. Különösen jó hangulatú volt az interaktív bemutató és a közös tánc, a nap fórummal zárult, melyen a kérdésekre tanárok és hallgatók válaszoltak. Április 29-én, a Tánc Világnapján az első felvétel-előkészítő napunkat szerveztük meg, melyre egész Erdélyből és Partiumból érkeztek vendégek. Május 7-én, a Széki Szabadegyetemen is részt vettünk. Május 19-én a Kolozsvári Kar tudományos diákköri konferenciáján szakunknak külön megmérettetést rendeztek, ahol diákjaink, versenyszerűen, – a közönség előtt – saját produkcióikat mutatták be.

Május 28-án két erdélyi helyszínen – a Marosvásárhelyi FolkUdvarban, Csíkszeredában a Sapientia Napon – népszerűsítjük szakunkat. A tematika a korábbiakhoz hasonló, az előbbin beszélgetéssel, vetítéssel, tánccal kedveskedünk az egybegyűlteknek, az utóbbin pedig, a tánc mellett, az Erdélyi Hagyományok Háza csíkszeredai irodájával szervezünk még bemutatót. Június 8-án a szak második, Bál című vizsgaelőadását rendezzük Kolozsváron Fő téri székházunkban. Az esemény szintén nyitott, s mindenkit szeretettel várunk. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Táncművészeti szakra az Európai Unió tagországaiból is várunk jelentkezőket.  Meggyőződésünk, hogy a szakunkkal a Kárpát-medencei magyarság egy újabb fontos kulturális-oktatási központtal gyarapodott.”

További információk: ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..