home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az egészségügy történelemformáló ereje
Rencsényi Elvira
2007.11.21.
LXII. évf. 47. szám
Az egészségügy történelemformáló ereje

Dr. Farkas Emil - Szabó Attila felvételeEgészségügyi Társaság délvidéki tagozatának elnökével, a Németh László-emlékérem tulajdonosávalA közelmúltban Palics adott otthont a Magyar Egészségügyi Társaság évente sorra kerülő vajdasági továbbképző konferenciájának. Az Ökoközpontban megszervezett...

Dr. Farkas Emil - Szabó Attila felvétele

Egészségügyi Társaság délvidéki tagozatának elnökével, a Németh László-emlékérem tulajdonosával
A közelmúltban Palics adott otthont a Magyar Egészségügyi Társaság évente sorra kerülő vajdasági továbbképző konferenciájának. Az Ökoközpontban megszervezett szaktanácskozásnak a Kárpát-medencei magyarság demográfiai helyzete volt a témája, és számos ismert és elismert szakorvos és orvosprofesszor előadását hallgathatták meg a jelenlevők.
A Magyar Egészségügyi Társaság minden évben odaítéli rangos elismerését, a Németh László-emlékérmet. Az idén ezt a kitüntetést dr. Farkas Emil sebész főorvos, a MET délvidéki tagozatának az elnöke és alapító tagja érdemelte ki tizennégy évi odaadó munkájáért.
* Doktor Úr, miért éppen a népességpolitikát választotta a MET tanácskozásának a témájául?
- A Magyar Egészségügyi Társaság délvidéki tagozata minden évben szervez továbbképző tanfolyamot tagjai részére. Az idén először kerül sor rá Szabadka község területén. Témája elsősorban azért a népességpolitika, vagyis a magyarság demográfiai helyzete a Kárpát-medencében, mert megítélésünk szerint rendkívül aggasztó a népszaporulat jelenlegi helyzete, és nemcsak Magyarországra, illetve a nemzettesttől elszakadt területekre, de egész Európára jellemző. Vannak például olyan országok, ahol nagyon nagy a szaporulat, más országokban viszont aggasztóan kicsi. Felmérések igazolják, hogy sok fiatal már húszéves korában elhatározza, hogy nem vállal gyermeket. Véleményem szerint ez nagyon tragikus, éppen ezért látta úgy a délvidéki tagozat, hogy e témában szervezi meg ezúttal továbbképző tanfolyamát. Nekünk, egészségügyi dolgozóknak a feladatunk, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel igyekezzünk felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy csak akkor maradhat fenn egy nemzet, ha betölti az életteret, ahol él és dolgozik. Ehhez a folyamatos utánpótlásra, vagyis szaporulatra van szükség.
* Számadatok támasztják alá, hogy a terhesség-megszakítások aránya az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt, a szüléseké viszont csökkent. Levonható-e ebből az a következtetés, hogy a népességcsökkenés súlyos problémává vált?
- Sajnos, igen. Ezek a számadatok nagyon aggasztóak. Hangsúlyozom azonban, hogy nemcsak a Délvidéket, illetőleg a Kárpát-medencét érinti ez a probléma. Szinte egész Európára jellemző, hogy sokkal nagyobb a halálozási, mint a születési arány, és sokkal több a terhesség-megszakítás, mint ahány az élve született gyermekek száma. Hallhattuk az előadáson, hogy csak minden második megtermékenyített magzat születik meg. Ezért tartottuk fontosnak ezt a témát a továbbképző konferencia tárgyául választani.
* Mit tehet a Magyar Egészségügyi Társaság a magyarság demográfiai helyzetének javításáért?
- A Magyar Egészségügyi Társaság tagjai különböző profilú egészségügyi dolgozók, akik rendkívül sokat tehetnek a gyógyításon és a gyógykezelésen kívül a figyelemnek is e problémára irányítása terén is, illetve a népegészségügyi nevelésben. A Magyar Egészségügyi Társaságnak tulajdonképpen az egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében lévő magyarokat egészséges életmódra nevelje. Ezért esett a választás ennek az etnográfiai kérdésnek a boncolgatására.
* Az egyik előadásból kiderült, hogy az egészségügynek milyen történelemformáló szerepe volt mindig. Mi a véleménye a Szerbiában zajló egészségügyi reformról?
- Az egészségügyet folyamatosan megnyirbálják, sajnos nemcsak az anyaországban, hanem itt, nálunk is. Egészségügyi intézményeket építenek le, és ellehetetlenítik a munkánkat azáltal, hogy nem gondoskodnak megfelelő eszközökről, egészségügyi felszerelésekről, műszerekről, egyéb kellékekről és fogyóeszközökről. Egyelőre nem látom a jó oldalát ennek az egészségügyet megreformáló politikának.
* Ön a Magyar Egészségügyi Társaság délvidéki tagozatának az alapító tagja és elnöke. Tizennégy évi odaadó munkájáért kapta jutalmul a Németh László-emlékérmet. Számított az elismerésre?
- Engem lepett meg a leginkább ez az elismerés, és nagyon örülök neki, hiszen Németh László nemcsak mint orvos, hanem mint író is a példaképem. Úgy vélem, hogy ez csak a megerősítése annak, amit én végeztem a Magyar Egészségügyi Társaságban, amely kezdeményezőbizottságában az egyike voltam az alapító tagoknak. A társaság megalapításával a cél az volt, amit a nagy politika nem tudott megvalósítani: a Kárpát-medencében élő magyar egészségügyi dolgozók határmódosítás nélküli egyesítése. Én minden más társadalmi aktivitásból visszavonultam, csupán a MET délvidéki tagozatának az elnöki teendőit végzem továbbra is, mégpedig nagy örömmel és odaadással, mert úgy érzem, ez a küldetés nagyon hasznos mindannyiunknak nemcsak szakmailag, hanem emberi vonatkozásban is.
* Alapítása óta mit sikerült eddig megvalósítani a MET célkitűzési közül?
- Az akkor meghatározott célkitűzésekből többé-kevésbé mindent. Erre büszke is ennek a csapatnak a vezetősége. A Világszövetség szorgalmazta annak idején a különböző Kárpát-medencei szakcsoportok a megalakulását, de mi már a kezdetekben is önálló szervezetként működtünk. Ez az egyedüli csoport, amelynek a közéletben is nagy szerepe van. Az egészségügyi dolgozóknak közéleti szerepet kell vállalniuk, ha akarják ezt, ha nem, mert ez a feladatuk. A kórház, a templom és az iskola az a három alappillér, amely megtartja és formálja a közösséget. Úgy gondolom, hogy a Magyar Egészségügyi Társaság a céljait megvalósította, és ezután is a vezérelme mentén halad tovább.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..