home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az ecetek királynője
Bíró Tímea
2019.11.23.
LXXIV. évf. 46. szám
Az ecetek királynője

Az almaecetet a babilóniaiak már i. e. 5000-ben is alkalmazták tonikként, emellett az ősi Egyiptomban és Japánban is használatos volt. Manapság fogyasztószerként népszerű a hölgyek körében, de lássuk csak, hogy valóban bontja-e a zsírt ez a nedű.

Az almaecet az alma erjedése során létrejövő almabor további fermentálásával jön létre, és igen alacsony, 5 százalék savtartalmú (nagy részét víz alkotja). Már őseink korában is szívesen alkalmazták, hiszen sokféle értékes tápanyagot (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C-vitamin, béta-karotin) tartalmaz, és egészségünkre tett jótékony hatásai kiemelkedőek. Lényegében a konyhai segédanyagok közé tartozik, ételek, öntetek ízesítésére vagy vízkő oldására használják, de ma már leginkább egészségügyi hatásai végett fogyasztjuk.

Főként zsírégető csodaszerként ismert. Ha rosszul táplálkozunk, csodát ugyan nem várhatunk tőle, de tény, hogy képes gyorsítani az anyagcserét, segíteni az emésztést, és még az étvágyat is jelentősen csökkenti. Jótékony hatással van a zsíranyagcserére, így a zsír formájában bevitt kalória kevésbé raktározódik, viszont bánjunk csak óvatosan ezzel a területtel. Az almaecet-diéta azt ígéri, hogy csökkenti az étvágyat, ennek azonban éppen az ellenkezője igaz a dietetikusok tapasztalatai alapján. Alig van benne kalória, így a szervezetünk nem tud belőle energiát nyerni, ám savként égeti a gyomrot. Amikor megisszuk az almaecetes vizet, hirtelen eltelítődünk, mint vízfogyasztáskor is, de hamarosan csak éhesebbek leszünk, és ha nincs elég kontroll, ez könnyen túlevéshez vezethet. Ráadásul a szájban keletkezett rossz ízt automatikusan el akarjuk venni valami igazán finom étel fogyasztásával. Az is fontos tényező, hogy nem mindenki gyomra fogadja jól a savas folyadékot. Azok, akik hajlamosak a gyomorfájásra, fekélyük, refluxuk vagy gyomorgyulladásuk van, egészségük érdekében jobban járnak, ha más diétával próbálkoznak.

Pozitívuma még, hogy képes növelni a HDL, azaz a jó koleszterin arányát a vérben. Egy 2006. évi kiterjedt kutatás szerint már két hét fogyasztás után csökkenti a magas koleszterinszintet és vérnyomást. Ezen túl klorogénsavat tartalmaz, mely az LDL-t, azaz a rossz koleszterint védi meg az oxidációtól, ami az infarktus kialakulásának egyik előidézője. Káliumot tartalmaz, melyről köztudomású, hogy segít a test nátriumszintjének egyensúlya, illetve az optimális vérnyomás fenntartásában, magnéziumtartalma pedig rugalmasabbá teszi a véredények falát.

Vannak esetek, amikor nem ajánlott az almaecet fogyasztása:

* Érzékeny fogak — Ha az almaecetet napi rendszerességgel fogyasztjuk, magas savtartalma miatt veszélynek tesszük ki az egyébként is érzékeny fogainkat. Amellett, hogy elszíneződést okozhat, a fogzománcot is roncsolja. Annak ellenére, hogy hígított formában isszuk a csodaszert, vagy bő vízzel vesszük be a tablettát, utána minden esetben alaposan öblítsük ki a szánkat. Ha állandósulna a fogérzékenységünk, hagyjuk abba az almaecet rendszeres fogyasztását!

* Nyelési problémák — Az egészségügyi szakemberek szerint az almaecet-tabletta rendszeres fogyasztása maradandó károsodást okozhat a nyelőcső nyálkahártyájában. Ugyanez történik, ha az almaecetet hígítatlanul fogyasztjuk. A torok és a nyelőcső lágy szövetei könnyen „kiégnek” az erős savtól. Ebben az esetben kerüljük a fogyasztását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..