home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az avignoni hídon
Dr. Csermák Zoltán
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
Az avignoni hídon

Minden nemzet dalkincsében vannak nóták, melyek idővel közhellyé válnak. Ilyen az oroszoknak a Kalinka, kalinka, a spanyoloknak az Y viva España!, a franciáknak pedig a Sur le Pont d'Avignon (Az avignoni hídon).

A francia kultúra mindig közel állt hozzám, és magam is gyakran harsogtam az ismert sorokat: „Készen áll már a híd, táncot járnak Avignonban / Készen áll már a híd, körtánc járja a hídon.” A dal eredete a XV. századra nyúlik vissza, s a Franciaországban annyira divatos körtáncot nem is a hídon, hanem a híd alatt ropták kicsik és nagyok, a dal eredetije is Az avignoni híd alatt címre hallgatott. A dalocska élte a maga provinciális életét, mígnem a neves francia szerző, Adolphe Adam bele nem szőtte 1853-ban a Le Sourd ou l'Auberge plein (A süket, avagy telt ház a fogadóban) című háromfelvonásos vígoperájába. A művet később a szerző átdolgozta, az 1876-ban bemutatott daljáték már Az avignoni hídon címet kapta.

E francia sláger is hozzájárult ahhoz, hogy 1980-ban feleségemmel ellátogattunk a Rhône folyó partján épült városba. Természetesen első utunk a nevezetes átkelőhöz vezetett. A XII. században épített híd megszenvedte az árvizeket, az 1668-beli katasztrófa után már nem is építették újjá, csonka állapotában vált szimbólummá, a turisták kedvenc úti céljává.


Avignoni híd

A kevésbé nótás, de a történelmet szeretők számára Avignon az ellenpápák városaként ismert. 1378 és 1417 között hét ellenpápa választotta Avignont székhelyéül, míg végül a római pápa csapatai tizenhét hónapos ostrommal el nem foglalták. Ennek nyomán a város legjelentősebb műemléke a pápai palota. Inkább erődítményhez hasonlítanám a régi palotából s az új palotából álló, 15 000 négyzetméteres épületegyüttest. A betérőt megérinti a történelem, az ellentmondás termében ülésezett egykor a szentszéki bíróság, a pápai kápolna leghíresebb darabja az 1,97 méteres oltárkő, ez az akkori mértékegység, az avignoni rőf etalonja volt. A városban órákig, sőt napokig lehet sétálni, gazdag múzeumi kínálatából a Calvet Múzeum avignoni primitívek festőirányzatú képeit érdemes megemlíteni.

Az Avignoni Fesztivált, az egyik legrangosabb modern színházi seregszemlét 1947-ben a legendás színész-rendező, Jean Vilar alapította. A több tucat helyszín közül természetesen a pápai palota udvara a leghíresebb, széksoraiban mintegy kétezer színházrajongó foglalhat helyet. Egyébként a háromhetes eseménysorozatot több mint 700 000 néző látogatta meg az elmúlt évben. A fesztivál egyúttal színházi fórum is, melyen neves kulturális szakemberek vitatják meg a színházi élet eseményeit, a teátrumok jövőjét. Az idei eseménysorozat július 7-én kezdődik, akiket esetleg érdekel a sokrétű program, azok az alábbi linken tájékozódhatnak.


Avignon — pápai palota


Avignoni Fesztivál

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..