home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
„Az atlétika a sportok királynője”
Bíró Tímea
2019.06.23.
LXXIV. évf. 25. szám
„Az atlétika a sportok királynője”

A zentai Sóti Csilla nemcsak a gyógypedagógusi tudását hozta haza Szegedről, hanem a Zentai Atlétikai Klub edzőjeként is tevékenykedik.

 Honnan ered az atlétika iránti szereteted?

— Mielőtt elkezdtem atletizálni, több sportot is kipróbáltam: úsztam, teniszeztem, karatéztam, de ezek közül egyik sem kötött le igazán. Azt hiszem, kilencéves lehettem, amikor anyukám lekísért az atlétikapályára, és közösen megnéztünk egy edzést. Már a pálya és a sok zsibongó gyermek láttán éreztem, hogy a csapat tagjává szeretnék válni. Megtetszett a sportág sokszínűsége, a pályán futottak, távolugrottak, gerelyt hajítottak. Az első edzésem után tudtam, hogy ez az a sportág, amelyet igazán szeretnék űzni. Mintegy tizenöt éve nap mint nap lent vagyok a pályán, és nem tudok betelni vele. Nem hiába mondják, hogy az atlétika a sportok királynője.

Milyen csoportokra vannak osztva a fiatalok a klubban?

— A gyerekeket korosztályok szerint négy csoportba soroltuk. Elkülönítettük az atlétika I. csoportot (négy és hat év közötti gyerekek), az atlétika II. csoportot (hét és tíz év közöttiek), az atlétika III. csoportot (tizenegy és tizennégy év közöttiek) és az atlétika IV. csoportot (a középiskolások és a felnőttek korosztálya). Jelenleg az atlétikai klubban mintegy 90 gyermek edz. Ebből én körülbelül 40-45-tel foglalkozom. Az atlétika I. csoport létszáma a legmagasabb 28 fővel, ezt a csoportot tovább-bontottuk három kisebbre. Fontosnak tartom a kis létszámú csoportokat, mert így egy-egy gyermek egyénileg is több figyelmet kap. Az atlétika II. létszáma 8 fő, a III. csoportban pedig 7 atlétával foglalkozom.

Hogyan kell elképzelni egy-egy edzést?

— Korosztályok szerint változik a felépítése. Az óvodásoknál hangsúlyt kap a mozgásfejlesztés, ekkor alapozzuk meg a mozgásformákat. Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a korban az edzések játékosan legyenek felépítve, és a gyerekek megszeressék a mozgást, mivel az minden tevékenységformát áthat. A gyermekek fejlődése szempontjából elengedhetetlen a mozgás és annak fejlesztése, hiszen ez hozzájárul a rendellenes mozgásformák leépítéséhez, az egészséges testi fejlődés elősegítéséhez, a testtartási rendellenességek kialakulásának megelőzéséhez. Az atlétika II. és az atlétika III. csoport edzései szerkezetileg hasonlóan épülnek fel: minden alkalmat alapos bemelegítéssel és futóiskolával kezdünk. A jól elsajátított futóiskola ugyanis megalapozza a későbbi helyes futómozgást, illetve az egyéb atlétikai számokhoz szükséges mozgásformákat. Ezután térünk ki a különböző atlétikai számok gyakorlására és fejlesztésére, majd egy levezető futással és nyújtással zárjuk az edzést.

Vannak-e versenyek, melyeken részt tudnak venni a fiatal sportolók?

— Két időszakot különítünk el, télen vannak a fedett pályás versenyek, tavasztól őszig pedig a szabadtériek. Ezek óvodáskortól felnőttkorig lehetőséget adnak arra, hogy az atléták próbára tegyék magukat, versenyhelyzetbe kerüljenek, illetve hogy a kemény edzések eredményei láthatóvá váljanak. A Zentai Atlétikai Klub törekszik arra, hogy minél több megmérettetésre el tudjuk juttatni a sportolóinkat, de mi is szervezünk versenyeket, több korosztályt is megcélozva. Az idén például meg lesz/volt tartva a Mošo Kupa, a Tisza-kupa és a Magyar Szó-kupa.

Neked mint edzőnek milyen kihívásokkal kell szembenézned a tanítás során?

— Kezdetben azt tapasztaltam, hogy a gyerekek nehezen dolgoznak csapatban, kevésbé figyelnek egymásra, gondot okozott a szabálykövetés. Igyekeztem megtalálni azokat a módszertani eszközöket, amelyekkel ki tudtuk küszöbölni ezeket a nehézségeket, és úgy gondolom, hogy a kitartó munkának köszönhetően többnyire sikerrel is jártunk. A jövőben is számolok kihívásokkal és akadályokkal, de törekedni fogok ezek megoldására.

Tervek?

— Szeretném, ha az atlétika minél népszerűbbé válna a gyermekek körében. Jelenleg nyári táborokat szervezünk nekik, és az a célunk, hogy ezáltal megkedveljék a mozgásos tevékenységeket, új élményekkel gazdagodjanak, barátságokra tegyenek szert. Hiszem, hogy ezekkel a módszerekkel és hozzáállással lehetséges a sikeres és hosszú távú munka a gyermekekkel.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..