home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az aszfalt királyai
Brasnyó Zoltán
2020.03.12.
LXXV. évf. 10. szám
Az aszfalt királyai

Az autóversenyzés hálás téma, a közhiedelemmel ellentétben a hölgyek is vevők rá, egy-egy történelmi (értsd: megtörtént eseményeken alapuló) autós film pedig még a téma iránt kevésbé fogékony nézőben is felkeltheti az érdeklődést

James Mangold is így okoskodhatott, amikor elvállalta a Ford v Ferrari, vagyis Az aszfalt királyai című film rendezését. A mozi jó ideig Le Mans ’66 munkacímen futott, ami a legendás, 24 órás franciaországi versenyre utal. A Ferrari abban az időben majdnem csődbe ment, a Ford vezetősége pedig úgy döntött, megköti az évszázad üzletét, és felvásárolja az olasz márkát. Enzo Ferrari azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, a Ford pedig vérszemet kapott: úgy döntött, időt, energiát és pénzt nem kímélve egy olyan autót épít, amely képes legyőzni a Ferrarit a híres Le Mans-i 24 órás versenyen.

Ken Miles, az anyagi gondokkal küzdő, brit származású autóversenyző, Carroll Shelby, az excentrikus fejlesztő és a Ford főnökei a kezdeti tétovázás meg a rossz döntések ellenére végül összeszedik magukat, és diadalmaskodnak. Abban az évben nem egy, de három óriási győzelmet is aratnak a versenyeken. Egy rendkívül szórakoztató, az autózás szerelmeseinek szóló film született a Ford diadalmenetéből, elsősorban persze az amerikaiak, pontosabban Detroit — Motor City szemszögéből. Ennek ellenére mégsem szükséges különösebb előtudás ahhoz, hogy megértsük a film emberi drámáját, hiszen itt nemcsak egy autót kellett megépíteni, hanem ütőképes csapatot is kovácsolni hozzá. Ken Miles (Christian Bale) egészen biztos, hogy a lejtő legaljára gurult volna, ha nem érkezik az ajánlat Detroitból. Shelby (Matt Damon) pedig szintén letargiában árulta volna tovább az autóit, és talán nem övezné akkora pátosz a fejlesztők körében, mint ma.

 

 

A film a két férfi barátságáról is szól, mely a versenyszellem hevében emberi és érdekes tudott maradni. James Mangold rendező előszeretettel adagolta a gázt Az aszfalt királyaihoz, és remekbe szabott vizuális trükkökkel szórakoztatja a nézőt. A gyorsaság minden eddiginél jobban érezhető és átélhető, a robbanások és az ütközések pedig már-már perverz tökéletességgel vannak megkomponálva, emiatt szinte kötelező nagyképernyőn megnézni.

A legjobb vágás, sőt a legjobb hangvágás Oscar-díját is megnyerte, így az amerikai filmakadémia is díjazta az alkotás technikai oldalát. Az aszfalt királyai tehát egy lélegzetelállítóan gyors, humorbonbonokkal teletűzdelt adrenalinlöket — köszönhetően a pattogós és vicces párbeszédeknek —, mely kiválóan hozza a ’60-as évek hangulatát, Mangold pedig bebizonyította, hogy több műfajban is határozottan jól muzsikál. Rendezett már westernt (Börtönvonat Yumába), életrajzi filmet (A nyughatatlan) és szuperhősfilmet is (Logan — Farkas).

A Le Mans-i verseny bemutatása rendkívül látványos és izgalmas, valódi autóorgia, nagy adag marketingkritikával megfűszerezve. Jóval több, mint egy pasis-sörözős film, melyben híres verdák szerepelnek. Érdekesség, hogy Az aszfalt királyainak terve már évek óta beszédtéma Hollywoodban, hiszen eredetileg Brad Pitt és Tom Cruise főszereplésével készült volna el, viszont az ilyen-olyan filmes ügyletek miatt mindeddig ez nem történt meg. A két és fél órás mozi tehát annak ellenére, hogy nem mestermű, nagyon is ajánlott darab. Kár, hogy csak nagyon keveset látunk az „ősellenségből”, vagyis az olaszokból. Egyszer talán az ő oldalukat is megismerjük majd, hasonlóan látványos és hiteles módon.


Nyitókép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..