home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Az árkok kiásása sokat segített
( T. T. )
2006.05.03.
LXI. évf. 18. szám
Az árkok kiásása sokat segített

A vályogból épült melléképület nem bírta a víz ostromátHajdújáráson már évek óta óriási gondot okoz a belvíz. Szinte alig akad a faluban ember, akit ne ért volna miatta valamilyen kár: valakinek a háza omlott össze, másoknak a pincéjében, lakásában vagy az udvarában uralkodik magas talajvíz...

A vályogból épült melléképület nem bírta a víz ostromát

Hajdújáráson már évek óta óriási gondot okoz a belvíz. Szinte alig akad a faluban ember, akit ne ért volna miatta valamilyen kár: valakinek a háza omlott össze, másoknak a pincéjében, lakásában vagy az udvarában uralkodik magas talajvíz, sokaknak a kertje és a gyümölcsöse ment tönkre... A polgárok a helyi közösségben jelenthetik be a kárt, majd a kárfelbecslő bizottság határozza meg, ki milyen mértékű segélyben részesülhet.
Kovács Róbertnek a melléképületét döntötte romba a belvíz, nagy gondok elé állítva ezzel a fiatalembert és családját.
- Összedőlt a vályog melléképület, ahol a nyári konyha, az éléskamra, a pince és a fáskamra kapott helyet. Már tavaly is problémáim adódtak, mivel a házunk előtt nincs árok, így a víz minden oldalról hozzám és a szomszédhoz folyik. Nagyobb esőzések alkalmával állandóan ,,úszunk'. A háznál levő két és fél kapa gyümölcsösöm a napokban teljesen a víz alatt volt, most egy kicsit visszahúzódott a víz, de megmunkálni még nem lehet a talajt. A száz barackfám közül jó, ha ötven megmarad. Érkezett egy munkagép, a napokban valószínűleg megkezdik az árokásást, amitől a probléma megoldását várjuk mindannyian - mondja.
Róbert abban reménykedik, hogy legalább építőanyagot kap, amelyből újjáépítheti a melléképületét. Önerőből nehéz lesz, mivel február óta késik a fizetése, a melléképületre viszont nagy szüksége van.
Róbert is egyike annak a tizenhárom hajdújárási polgárnak, akik a helyi közösségben jelentették kárukat.
- Az emberek többségének a háza vagy a melléképülete rongálódott meg vagy dőlt össze a belvíz miatt, de vannak olyanok is szép számmal, akiknek a gyümölcsöse vagy a földje áll vízben. Sok ember nem is jelenti a történteket, mivel nem bízik a kárpótlásban. Őszintén megmondom én sem tudom, mekkora lesz a segély, nem hivatalos értesülések szerint építőanyag érkezik majd - mondja Lőrincz Gábor, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke.
A faluban a helyi vezetőség a DTD vállalattal együtt vízelvezető árkokat ásott, s ezzel nagymértékben sikerült enyhíteniük a lakosság gondjain. Az idén az E-5-ös út mentén, valamint az Iskola utcában kezdődtek a munkálatok, ahol a háztartások mellett a mindig nagy problémát okozó orvoslakás pincéjében is egy nap alatt több mint 20 centimétert apadt a talajvíz. A tervek között szerepel még egyelőre a Vuk Karadžiæ, a Petőfi Sándor és a Kosztolányi Dezső utcák árkokkal való ellátása is. A többi utcában is szeretnék megoldani ezt az égető kérdést, de sok helyen a gáz-, illetve a telefonvezeték nem teszi lehetővé a vízelvezető árkok kiásását. Végezetül a hajdújárási tanácselnök felhívta a polgárok figyelmét a házuk előtti árkok rendszeres tisztításának szükségességére, amellyel elkerülhetőek lennének a belvíz okozta további bonyodalmak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..