home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az aradi vértanúk emléknapja Törökbecsén
Lévai Melitta
2022.10.08.
LXXVII. évf. 40. szám
Az aradi vértanúk emléknapja Törökbecsén

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire és a tizenhárom vértanúra emlékezett a magyarság az elmúlt napokban. Törökbecsén az Assisi Szent Klára katolikus templom kertjében, Leiningen-Westerburg Károly mellszobra előtt gyűltek össze az emberek a tiszteletadásra.

A megemlékezés gyászmisével kezdődött, majd a Jókai Mór MME szavalói a Himnusz eléneklésével folytatták a műsort. A felolvasás során többek között röviden ismertették az 1849-es év legfontosabb és egyben legmegrázóbb eseményeit. Részletesebben kitérve gróf Leiningen-Westerburg Károlyra, akinek neve szorosan összefűződik ezzel a kis bánáti helységgel, hisz felesége Sissányi Eliz törökbecsei származású volt. Habár ő maga Németországban született, mégis a felesége mellett ő is inkább magyarnak érezte magát, amit az is bizonyít, hogy gyermekei és felesége hazája miatt kardot ragadott, hogy megvédje azt.

Az alkalmi beszéd után megkoronázták a gróf mellszobrát, amely immáron tizenhárom éve ékesíti a templom udvarát, hirdetve az összetartozást és a kitartást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..