home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az aradi vértanúk emléknapja Eleméren
Kartali Róbert
2022.10.06.
LXXVII. évf. 40. szám
Az aradi vértanúk emléknapja Eleméren

Ma, október hatodikán gyászol a magyarság. Az 1848/49-es szabadságharc leverése után ezen a napon végezték ki a tizenhárom aradi vértanút.

A vajdasági központi megemlékezést az aradi tizenhármak délvidéki zarándokhelyén, az eleméri Szent Ágoston katolikus templom előtti téren tartották meg. A megemlékezésen Mihálkó Sándor, a belgrádi magyar nagykövetség tanácsosa, valamint mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott ünnepi beszédet. Az eleméri Szent Ágoston katolikus templomot Kiss Ernő tábornok, az aradi vértanú építtette meg 1845-ben. Kiss Ernő hamvait a templom alatti kriptában őrzik, ugyanis kivégzése után tisztiszolgája titokban kihantolta, és álnéven eltemette őt az aradi temetőben. Néhány hét után Katalinfalván újra temették, itt tizenhat évig nyugodott, majd pontosan 150 évvel ezelőtt hozatták át hamvait az eleméri családi kriptába, itt lelte meg végül végső nyughelyét. Az aradi tizenhármak közül ő az egyetlen, akinek földi maradványait Vajdaságban helyezték örök nyugalomra. A templomot és annak környékét a tervek szerint felújítják majd és egy emlékparkot is terveznek itt kialakítani, a munkálatokból egyelőre nem sok minden látszik, viszont Kiss Ernő tábornok szobrát már eltávolították a templomkertből. A nemzeti gyásznapon így istentisztelet nélkül tartották meg, Kiss Ernő mellszobra helyett pedig templom falán lévő emléktáblát koszorúzták meg a megemlékezésen.

A rendezvényről bővebb beszámolót a jövő szerdán megjelenő lapunkban olvashatnak.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..