home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az anyanyelv nemzetközi napját ünnepelték az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán
Pannon RTV
2023.02.21.
LXXVIII. évf. 7. szám
Az anyanyelv nemzetközi napját ünnepelték az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán

Az anyanyelv nemzetközi napjáról az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán is megemlékeztek: a többi között a magyar, szlovák, ruszin illetve román tanszék képviselői mutatták be anyanyelvüket, valamint annak sajátosságait és szépségét.

A jeles nap alkalmából dr. Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár is ellátogatott a Bölcsészettudományi Karra, ahol elmondta a Szerbiában élő nemzeti közösségek identitásának megőrzését és ápolásét kiemelt célként kell kezelni.

Ennek a kérdésnek a jelentőségét erősíti meg Vajdaság Autonóm Tartomány 2030-ig szóló fejlesztési terve, amely az emberre fókuszálva a társadalmi és humán tudományok intézetének a létrehozását látja elő – hangsúlyozta a tartományi titkár.

Az anyanyelvi tanszékek vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy évről évre csökken az érdeklődés e képzési programok iránt, nemcsak a nemzeti kisebbségek nyelvein, hanem a nem anyanyelvként tanult szerb nyelv esetében is.

Dr. Zoran Milošević kiemelte, a nemzeti kisebbségek - nemzeti közösségek tudományos kutatási és fejlesztési projektjeinek a finanszírozására kiírt pályázatra idén nyolcmillió dinárt különítettek el, a pályázat 2017-es évi létrehozása óta pedig összesen 32 millió dinárt – olvasható a médiának eljuttatott közleményben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..