home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az anyanyelv a legdrágább kincs, amit egy gyermek kaphat
Tóth Lívia
2019.09.12.
LXXIV. évf. 36. szám
Az anyanyelv a legdrágább kincs, amit egy gyermek kaphat

A Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével az idén is megrendezte a vajdasági, magyar nyelven tanuló, elsős kisdiákok tanévkezdő délvidéki központi ünnepségét, melyet Magyarkanizsán, a Művészetek Házában és Zentán, a Művelődési Házban tartottak meg.

Zentán a színházterem zsúfolásig megtelt a község 154 elsős kisdiákjával, az őket elkísérő szülőkkel és pedagógusokkal. Az esemény vendégei között jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. Az ünnepségen minden első osztályba induló, magyar kisiskolás megkapta a tanszereket tartalmazó ajándékcsomagot. A Magyar Nemzeti Tanács, az anyaország megkülönböztetett figyelmének köszönhetően, ezzel is hozzájárul a családok iskolakezdési gondjainak enyhítéséhez. Ez a támogatás az iskolabuszprogramban, a középiskolai és felsőoktatási képzésben, a kollégiumi elhelyezésben is megnyilvánul. A kicsinyek korábban már hazavihették a Rákóczi Szövetség felajánlása révén érkező iskolatáskákat, melyek az elmúlt napokban minden bizonnyal megteltek a gondosan összeválogatott tanszercsomagból kikerülő kincsekkel.

A rendezvény kezdetén Czegledi Rudolf polgármester szólt az egybegyűltekhez. Köszöntőjét elsősorban a nap főszereplőinek, az iskola küszöbét először átlépő nebulóknak szánta. Hangsúlyozta, egy új korszak kezdődik számukra, mely nemcsak nekik, hanem a szüleiknek és a családtagjaiknak is számos felfedezést, kalandot, meglepetést tartogat.

— Nagy öröm számomra, hogy végignézhetek ezeken a mosolygós, tiszta tekintetű arcokon, és azt kívánom, hogy mindig maradjatok ilyen derűsek és gondtalanok. Ennek az érzésnek a kiteljesüléséhez Zenta Önkormányzata is igyekszik hozzájárulni azzal, hogy a lehetőségéhez mérten segíti az oktatási intézmények felújítását, korszerűsítését. Teszi ezt azért, hogy ne csak a 153 kis elsős, hanem valamennyi községbeli diák megfelelő környezetben kezdje a tanévet és folytassa a tanulmányait. Ezt most leginkább azok a diákok tapasztalják meg, akik nem a Thurzó Lajos Általános Iskolában, hanem „vendégintézményben” ülnek be szeptemberben az iskolapadba. Ennek oka, hogy folyamatban van a város legrégebbi általános iskolájának a teljes körű rekonstrukciója. Bízunk benne, hogy a végeredmény, a megújuló, megszépülő épület megéri ezt a fáradságot — emelte ki a polgármester.

Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözletét átadva elmondta, a beiskolázási csomag után hamarosan megérkezik az oktatási-nevelési támogatás is.

— Mindezekkel az intézkedésekkel köszönetet szeretnénk mondani a magyar családoknak a felelős döntésért, hogy az anyanyelvű oktatást választották. A magyar kormány számtalan lehetőséggel járul hozzá a magyarság megtartásához, és az óvodástól az egyetemi korig segíti a gyermekek anyanyelven való oktatását. Aki ugyanis az anyanyelven való biztonságos létezést lehetővé teszi gyermeke számára, a legdrágább kinccsel ajándékozza meg. Ha ezt a hozzáállást sikerül elfogadnunk, ha a magyarságunkra továbbra is büszkén, nyelvünkben megerősödve tekintünk, akkor van jövőnk.

Vajdaságban 73 általános iskolában indul magyar tannyelvű tagozat, 1360 tanulóval. Pásztor István szerint a szeptember 1-jének is piros betűs napnak kellene lennie a kalendáriumban, mert ez a kezdésnek, a reménykedésnek, a fogadkozásnak, a jövőbe vetett hitnek az ünnepe. Az elnök úr köszönetet mondott Magyarország Kormányának és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak azért az odafigyelésért, politikai, erkölcsi és anyagi támogatásért, amelyet a vajdasági magyarok folyamatosan élvezhetnek és tapasztalhatnak.

— Ez a nyolc év, ami az elsősök előtt van, gyorsan elszáll, már most azon kell gondolkoznunk, mi lesz az a középiskolai tartalom, amelyet fel kell építenünk ahhoz, hogy ezek a diákok kibontakoztathassák a tehetségüket, elkötelezett és jó emberek legyenek, akik beváltják a hozzájuk fűzött reményeinket.


Herédi Krisztián felvételei

Pásztor István arra is kitért, hogy az idén 14,3 százalékkal kevesebb az elsős, mint öt évvel ezelőtt.

— A folyamatok visszafordíthatóak, ez a szám pozitívan változhat, amit az is bizonyít, hogy ma már nem jelenség Vajdaságban, hogy a magyar családok szerb osztályba íratják a gyereküket. A szülők ugyanis belátták, akkor tesznek jót a gyereküknek, ha az anyanyelvén taníttatják. 

A beiskolázási tanszercsomagok átadása előtt a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákjainak műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Tanács ezt az ajándékot szeptember első napjaiban minden magyar nyelven tanuló vajdasági elsős diákhoz eljuttatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..