home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Az antiszemitizmus és az iszlamofóbia elítélése
Talpai Lóránt
2023.11.30.
LXXVIII. évf. 48. szám
Az antiszemitizmus és az iszlamofóbia elítélése

Közös nyilatkozat — Kiszabadult két magyar állampolgárságú gyermek — 7,5 millió letelepedési kérelem — Észak-Korea katonai műholdat lőtt ki

Közös nyilatkozat

Az amerikai és 23 európai külügyi bizottsági elnök közös nyilatkozatban ítélte el az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát. A közlemény szerint az elnökök elítélték a Hamasz múlt havi, Izrael ellen elkövetett támadása nyomán gerjedt antiszemita és muzulmánellenes fanatizmus riasztó mértékű növekedését országukban. A nyilatkozatot Örményország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, az Európai Parlament, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Moldova, Norvégia, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és Ukrajna külügyi bizottsági elnökei, illetve az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke írta alá.

 

Kiszabadult két magyar állampolgárságú gyermek

A katari kormány közvetítésének köszönhetően a hétvégén újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük két magyar állampolgárságú gyermek — közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Azt írta: ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az Izrael—Hamász-megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

 

7,5 millió letelepedési kérelem

A brit belügyminisztérium ismertetett friss negyedéves adatai szerint szeptember végéig több mint 7,5 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok. Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak az összes megszerzett jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért — hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedési státusért (EU Settled Status) — kell folyamodniuk. Ugyanez vonatkozik az EU, Izland, Norvégia és Liechtenstein alkotta szélesebb Európai Gazdasági Térség (EGT), valamint Svájc Nagy-Britanniában élő állampolgáraira.

 

Észak-Korea katonai műholdat lőtt ki

Az EU szerint egyértelmű fenyegetés a nemzetközi békére és biztonságra nézve, hogy Észak-Korea ballisztikusrakéta-technológiát alkalmazva katonai műholdat bocsátott fel — jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő. Az EU határozottan elítéli a műhold kilövését, mely — mint kiemelte — az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ilyen fellövéseket tiltó határozatainak kirívó megsértése. „Kulcsfontosságú, hogy valamennyi ENSZ-tagállam, különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, teljeskörűen végrehajtsák az ENSZ Észak-Koreával szemben bevezetett szankcióit annak érdekében, hogy Phenjan teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felhagyjon nukleáris fegyvereinek és egyéb tömegpusztító fegyvereinek fejlesztésével és gyártásával, valamint ballisztikusrakéta- és nukleáris programjaival” — fogalmazott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..