home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Az amerikai mesterlépés
Dr. Mészáros Zoltán
2022.04.28.
LXXVII. évf. 17. szám
Az amerikai mesterlépés

Zbigniew Brzeziński, Jimmy Carter egykori USA-elnök fő politikai tanácsadója hasonlította a nemzetközi nagypolitikát a nagy sakktáblához. A sakkban a bábok között van egy nagyon trükkös, a huszár (népi nyelven a ló), mely mezőket ugrik át, és a kocasakkozókkal megesik, hogy a huszár egyszerre támadja a királyt, a vezért (népiesen a királynőt) és a bástyát. Az amerikai diplomácia ebbe a helyzetbe kormányozta bele Oroszországot, Ukrajnát és az EU-t.

Joe Biden, a szupersztár

Biden győzelme óta az USA azt hitette el a világgal, hogy országát egy öreg, szenilis vénember irányítja. Szemmel látható, hogy Biden idős, az viszont biztos, hogy se nem szenilis, se nem kezdő csapat áll mögötte. A világon van néhány kitüntetett válságövezet, melyek közül a Közel-Keletet tartják a legnehezebben megoldhatónak. Valójában az USA is válságban van, baj van a dollárral, hiszen a kiadását és az amerikai államadósságot nem kontrollálja átláthatóan senki, másrészt orosz részről a fegyverek, kínai részről a gazdasági, de a katonai potenciál növekedése is fenyegeti, India pedig mindenkivel hajlandó együttműködni, ami az USA-nak nem felel meg. Néhány éve Dél-Amerikában reményt keltő folyamatok zajlottak, mára a meghatározó országok a saját bajaikkal kénytelenek foglalkozni. Ezenkívül ott volt még a posztszovjet köztársaság, mely a Nyugathoz akart közeledni. Közben Oroszország fenyegetőzött, erre Ukrajna rá is tett egy lapáttal, és az ukrajnai oroszokat ingerelte a különféle nyelvtörvényekkel, pedig az álmoskönyvek szerint nem jelent jót, ha az alvó medve bajuszát húzogatják.

Közben Oroszország garanciákat kért a NATO-tól, de nem kapott, és amikor Putyin elnök józan esze és türelme elfogyott, támadást indított. Ebben a háborúban Oroszország közvetlenül, az USA közvetetten (proxy war) harcol. Az USA szövetségesei közül egyesek nagyobb, mások kisebb hévvel követik az USA politikáját, miközben Ukrajna ténylegesen benne van a háborúban, és olyan elnöke van, aki kész a végsőkig küzdeni. Nyugati szövetségesei az „utolsó ukrajnai katonáig” támogatják fegyverekkel. Joe Biden és külügyi csapata tehát megtette azt a lépést, amellyel egyszerre hozta lehetetlen helyzetbe Ukrajnát, Oroszországot és az EU-t.

 

Háború a földrajzi tér realitása ellen

Bárki, aki tanult az általános iskolában földrajzot, felismeri, hogy Európa egészének valamivel kevesebb mint a felén Oroszország terül el. Oroszország ázsiai területein van a földgáz, a kőolaj, az arany, az ezüst, az urán, a ritka földfémek és a többi fontos fém, mely a csúcstechnikában és az űrtechnológiában szükséges.

Európa az elmúlt ötszáz évben hallatlanul nagy ipari, szellemi és pénztőkét halmozott fel. A helyzet tehát világos: Oroszországnak az EU-ra lenne szüksége, hogy feltőkésítse magát, az EU-nak pedig Oroszországra, hogy energiahordozókhoz és nyersanyagokhoz jusson, mindezt azonban megakadályozta az USA huszárlépése.

Az EU az elmúlt években gyengélkedett, egyszerűen elbeszéltek egymás mellett a felek, például nem akartak különbséget tenni a legális (akinek van valamilyen, a származását és a fenyegetettségét igazoló okmánya) és az illegális (akinek nincs) bevándorlók között. Európa olyan mélyre süllyedt, hogy a középhatalom Törökország is kész tények elé állíthatta. Ezt most az USA teszi.

Oroszország kétségtelenül agresszor, ez ellentmond az európai értékeknek, és ebből az következik, hogy szankciókat vezetnek be ellene, s e lépések mögött az USA nyomása is ott van. Ezek a szankciók nem alkalmasak arra, hogy megoldják a helyzetet, de az európai jóléti államok végét vetíthetik előre.

Oroszország nemzetközi presztízse csökken, akármi is lesz a háború vége. Ha cinikusabb és gonoszabb elnöke lenne, akkor olyan konvencionális, tehát nem atomfegyvereket is bevethetne, amelyek egész városokat tüntetnének el egy nap alatt, se gyerek, se nő, se férfi, se öreg nem élné túl, sőt még a házi macskák is belepusztulnának.

És végül úgy tűnik, az ukrán elnöknek semmi sem drága azért, hogy lelépjen, és eltűnjön a politikából. Putyin a háborús célját a következőképp határozta meg: Ukrajnának térdre kell ereszkednie Oroszország előtt. Ezt Zelenszkij nem teszi meg, és ezért halnak meg, illetve válnak földönfutóvá az ukrajnai emberek. Ukrajnának ráadásul az önálló léte alatt még egyetlen jó elnöke és kormánya sem volt, és a korrupció mértéke is rendkívül nagy.

Pillanatnyilag tehát az a helyzet, hogy Oroszország háborúzik, és elszenvedi a szankciók terhét, Ukrajna háborúzik, és minden nappal romosabbá válik, Európának pedig jobban fájnak a saját szankciói, mint Oroszországnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..