home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Az álom valóra vált: Bajnok a gunarasi Olimpia
Tóth Tibor
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Az álom valóra vált: Bajnok a gunarasi Olimpia

A gunarasi Olimpia Labdarúgóklub már több éve a magasabb rangfokozatba való jutást tűzi ki célul, de a gépezetbe eddig mindig homokszem került, és a csapat hajszállal ugyan, de lemaradt a bajnoki címről. Az idén azonban semmit sem bíztak a véletlenre a gunarasi fiúk, és veretlenül, tizenhat győzelemmel meg két döntetlennel, rajt-cél győzelmet aratva szerezték meg a bajnoki címet.

Orcsik István, az 1935-ben alakult Olimpia Labdarúgóklub elnöke nem titkolja örömét, hiszen mint mondja, ezzel az első hellyel 78 éves álom vált valóra.
— Még sohasem nyertük meg a topolyai községi liga bajnokságát: tavaly az utolsó mérkőzésen úszott el a bajnoki cím, az idén azonban semmi és senki sem állhatott utunkba. Már az első pár forduló után látszott, hogy a bajnoki cím megszerzését a lehető legkomolyabban gondoljuk, és maximálisan erre összpontosítunk — mondta Orcsik István klubelnök.
Villámrajtot vettek a zöld-fehérek, hiszen az első három fordulóban huszonegy alkalommal rezegtették meg az ellenfél hálóját, és mindössze egy alkalommal kapituláltak. A rajton a felsőrogaticai Mladostnak alaposan visszavágtak a tavalyi vereségért, és 8 : 0-s győzelmet ünnepelhettek, majd a krivajai Udarnik 2012 csapatát 11 : 1-re verték meg, a rangadón pedig a Mićunovo csapatánál 2 : 0 arányban bizonyultak jobbnak. A bácskossuthfalvi Sloboda és a Tomislavci elleni pontok begyűjtése után Kishegyesről, az Egység otthonából is elhozták a teljes zsákmányt (0 : 2). Az első döntetlent Cserepesen, a Sokolac ellen játszották, irreális és játékra szinte teljesen alkalmatlan pályán, de e rossz emléket feledtették az őszi utolsó fordulóban Pobedán, ahol a szomszédrangadón a helyi csapat felett 2 : 1 arányban győzedelmeskedtünk.
— Már a bajnokság elején elugrottunk a mezőnytől, és a legnagyobb rivális Mićunovo csapatát végig 3-4 ponttal mögöttünk tartottuk. A liga legjobb mérkőzését épp ellenük játszottuk, s a második félidő 60. és 80. percében lőtt gólokkal 2 : 0-s győzelmet arattunk. A tavaszi idényben ők nagy elszántsággal küzdöttek, nagyon készültek arra, hogy hazai pályán legyőznek minket — ez esetben beértek volna bennünket, és csak a jobb gólaránynak köszönhetően vezettük volna a mezőnyt —, ám 3 : 2 arányban idegenben is nyerni tudtunk.
Azonkívül, hogy Olimpia a rangadón diadalt aratott, a tavaszi idényben legyőzte a Mladost (0 : 2), a Sokolac (9 : 0), a Sloboda (2 : 1), az Egység (8 : 0), az Udarnik 2012 (1 : 4) és a Pobeda (5 : 0) csapatát, Tomislavcin pedig gól nélküli döntetlent játszott, végül négypontos előnnyel végezett a mezőny élén. Az alapszakasz után rájátszás következett, melyben a bajnokság első négy helyezettje vehetett részt. Már az első meccsen a Pobeda együttesét 2 : 0-ra verték a gunarasiak, így megmaradt négypontos előnyük a Mićunovo csapatával szemben, s Bácskossuthfalvára úgy készülhettek, hogy egy fordulóval a vége előtt egy győzelemmel bebiztosíthatják a bajnoki címet.
— Minden erőnkkel a győzelemre összpontosítottunk, hiszen tudtuk, ha nyerünk, akkor az utolsó fordulónak már nincs semmilyen tétje, és nem tud meglepni bennünket a Mićunovo csapata. Ádáz harc után 2 : 1 arányban diadalmaskodtunk a forró talajú bácskossuthfalvi pályán — és e győzelemmel 78 év után bajnokcsapatot ünnepelhettünk — mondta Orcsik.
A csapat örömében nemcsak a játékosok, a vezetőség és a támogatók, hanem a szurkolók is osztoztak, akik az egész bajnokság alatt kitartóan biztatták és hűségesen követték a kedvenceiket, a zöld-fehéreket, bárhova is szólította a sorsolás őket. Például a Pobeda és a Mićunovo elleni találkozókon 200-250 ember is ült a lelátókon, és ez egy ilyen kis falu esetében, mint Gunaras, óriási dolognak számít. A falu egészen az utolsó játékvezetői sípszóig futball-lázban égett, utána pedig a támogatók és a helybeliek jóvoltából vacsorával ünnepeltek, majd népünnepély vette kezdetét.
— Csapatmunkával értük el ezt a kimagasló eredményt. Több kitűnő teljesítményt is felmutatott csapatunk, melynek négy-öt játékos alkotta a gerincét, de Miroslav Lazarević vezetőedző kivételével senkit sem szeretnék külön kiemelni. Ő is a szakszerű munkájáért érdemel elismerést, tudása és szakértelme alapján sokkal magasabb rangfokozatokban is megállná a helyét. Azt mondta, hogy öröme telt ebben a munkában, szívesen foglalkozott ezekkel a gyerekekkel, és további sok sikert kívánt a csapatnak. Az őszi idényben Balaskó Ottó vezette a csapatot, ám betegsége miatt edzőváltásról kellett gondoskodni. A kiváló szakember azóta meggyógyult, és visszatér hozzánk — mondta a klubelnök.
Noha a klubelnök senkit nem emelt ki külön a játékosok közül, az Olimpia fölényéről mindennél jobban tanúskodik, hogy a góllövőlista mindhárom helyén ennek a klubnak a futballistái szerepelnek: a gólkirály Horvát Roland lett, a második helyen a csapatkapitány Kiss Róbert, a harmadikon pedig Dér Lóránt végzett.
A csapat tagjai jelenleg szabadságon vannak, a vezetőség pedig azon munkálkodik, hogy előteremtse a pénzt a szabadkai körzeti ligában való induláshoz.
— Azon fáradozunk, hogy augusztustól szabadkai ligás mérkőzéseket láthasson a gunarasi közönség. Helyzetünket megkönnyíti, hogy a következő idénytől a serdülők már nem játszanak előmeccset a felnőtt-találkozók bevezetőjéül. A kluboknak nem kötelező serdülőcsapattal rendelkezniük, már abban az esetben is indulhatnak, ha a felnőttek csapatán kívül egy pionírcsapatuk is van. Értesüléseim szerint a Topolya községben lévő szabadkai ligás csapatok serdülői alkotnának egy külön ligát. Ez pénzbeli tehermentesítés lenne, hiszen nem kellene elutaznunk Tavankútra, Hajdújárásra vagy Szabadkára, az összes mérkőzést községünkben játszanák le a fiúk. Próbálunk két-három fiatal bonuszjátékost találni, mivel a szabadkai ligában a felnőttek között három 21 éven aluli játékosnak pályára kell lépnie. Elsősorban gunarasi és környékbeli játékosokra gondoltunk. Úgy érzem, hogy csapatunk a szabadkai ligában is megállná a helyét. Nem azt mondom, hogy a dobogó legfelső fokára pályázunk, de hogy nem esnénk ki a ligából, abban biztos vagyok. Az elmúlt idényben kiváló és szakszerű munka jellemezte klubunkat, és ha ezt a munkamorált, összetartást megőrizzük, akkor a gunarasi Olimpia méltó ellenfele lesz bármelyik csapatnak a szabadkai ligában. Kiharcoltuk a magasabb rangfokozatban való szereplés jogát, és élni szeretnénk a lehetőséggel — mondta Orcsik István, az Olimpia Labdarúgóklub elnöke.
Nemcsak felnőttcsapattal, hanem pionírcsapattal is részt vett az Olimpia a hat csapatot felvonultató topolyai községi ligában. Az őszi idény után harmadik helyen álltak a gunarasiak, tavasszal azonban kissé visszacsúsztak a ranglistán, és az ötödik helyen zárták a 2012/2013-as bajnoki idényt.
Gunarason már nagyon várják a 2013/2014-es bajnoki idényt, hiszen magasabb rangfokozatban is szeretnék megméretni magukat a zöld-fehérek.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..