home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az álmok kockáról kockára épülnek
Barát Kinga
2022.12.11.
LXXVII. évf. 49. szám
Az álmok kockáról kockára épülnek

Az Art of the Brick — A kocka művészete címet viselő kiállítás, mely a világ legnevesebb modern legótárlatának számít, jelenleg Budapesten tekinthető meg. A tárlaton Nathan Sawaya New York-i képzőművész százöt alkotása látható, melyek mindegyikét a közismert legó játék részeiből készítette el. A nagy méretű szobrokhoz több mint 1 millió darab műanyag kockát használt fel.

A negyvenkilenc éves Nathan Sawaya a világ legismertebb legóművésze. A karrierje egyáltalán nem szokványosan indult, a jogi diploma megszerzése után ugyanis vállalati ügyvédként dolgozott. A bírósági tárgyalótermekben nem érezte jól magát, túl lélekölőnek és stresszesnek tartotta a munkáját, ezért hazaérve az irodából feszültségoldóként legózni kezdett. Ez annyira bevált nála, hogy később eldöntötte, szakít addigi életével, felfüggeszti az ügyvédi pályafutását, és követi az álmát, vagyis a képzőművészeti alkotásoknak szenteli az életét. Mára eljutott oda, hogy a műveit világszerte vándorkiállításokon láthatják az érdeklődők. 2011-ben elnyerte a New York-i Art Awards díjat, melyet olyan művészeknek ítélnek oda, akik nem mindennapi műalkotásaikkal vívták ki a közönség elismerését. 

Munkái megszállottan és aprólékosan kidolgozottak, egyszerre gyönyörűek és játékosak. Nathan Sawaya a kortárs művészet világának élvonalába tartozik. Új dimenziót teremtett a pop art és a szürrealizmus félelmetes, forradalmi módon történő ötvözésével, amikor egy olyan játékkal formálta az érzéseket, amelyet napi gyakorisággal tartunk a kezünkben. Képes úgy játszani a színekkel, anyagokkal, mozdulatokkal, fényekkel és perspektívákkal, hogy magával ragadó és meglepő módon tudjon hatni az érzelmeinkre. Visszaadva ezáltal az egyik legfontosabb tulajdonságunkat, a kreativitást — olvashatjuk a www.artofthebrick.hu weboldalon, ahol a budapesti kiállítást ajánlják figyelmünkbe.

Tárgyai megformázásában egyrészt az egyetemes művészettörténet nagy és jelképes alkotásai, valamint a saját élményei, gondolatai ihlették. Az összeállítás a szobrok széles skáláját kínálja a látogatóknak, az egyszerű almától egészen a világ leghíresebb remekműveinek újragondolt változataiig.

Műanyag kockákból életre keltette a többi közt Michelangelo Dávid-szobrát és a milói Vénuszt is. Több festmény legóváltozata is látható, például Munch Sikoly című képe, a híres Csók Gustav Klimttől, a Mona Lisa, Whistler anyja, és még sorolhatnám.

A művészt nem csak a hagyományos művek ihlették meg, hiszen a saját ötletei alapján is készít alkotásokat, mint például a Cselló, az Úszó vagy a Magas ceruza. A budapesti kiállítás legmonumentálisabb darabja a Tyrannosaurus rex csontvázának másolata, mely több mint 6 méter hosszú. Mindezek mellett látható még az az innovatív multimédiás legó-fotógyűjtemény, amelyet a díjnyertes fotóművésszel, Dean Westtel közösen hoztak létre. A Fun Zone pedig arra szolgál, hogy kicsik és nagyok egyaránt szabadjára engedjék a kreativitásukat.

Az álmok kockáról kockára épülnek — üzeni Nathan Sawaya mindenkinek, aki belép az általa megalkotott csodálatos világba.

A Budapesten szeptemberben nyílt kiállítást világszerte már több mint 7 millióan látták. A legószobrok december 31-éig tekinthetőek meg a Komplexben (Király utca 26.). Nyitvatartás hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között. A belépőjegy a helyszínen és online is megvásárolható.

Fényképezte: Barát Kinga

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..