home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az állat- és növényszeretet napja
Szakáll Laura
2023.05.17.
LXXVIII. évf. 20. szám
Az állat- és növényszeretet napja

„Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj ki egy közeli erdőbe, és minden fában, minden bokorban, minden növényben és állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát.”  (Sissi)

Május 15-e az állatok és a növények szeretetének napja Magyarországon. Először 1994-ben Budapesten szerveztek programokat az állatkertben azzal a céllal, hogy a minket körülvevő természeti értékekre irányítsák a figyelmet. Habár állatkerti eseményekkel keltik fel a gyermekek és a felnőttek érdeklődését, a kezdeményezés arra is rávilágít, hogy az egészséges környezet részei az állatok és a növények. A vadasparkok létjogosultságát is bizonyítja, hiszen egyre több állatfaj már szinte teljesen kihalt a természetben, így a fennmaradásukért vívott harc fontos elemei a „mesterséges” élőhelyek.

A környezetvédelemért mindannyian tehetünk. Ha van rá módunk, ültessünk növényeket a kertünkben vagy a balkonunkon, de a szobanövények nevelésével a lakásba is behozhatjuk a természetet. Gondoskodjunk a környezetünkben élő madarakról, rovarokról, és mindenekelőtt legyünk felelős állattartók. A társadalom fejlettségi szintjének mércéje az, ahogyan az állatokkal bánik. Az Európai Unióban figyelmet fordítanak az állatvédelemre, be is tartatják a szabályokat, és a kóbor állatoknak is igyekeznek megfelelő körülményeket teremteni. Úgy vélem, az állatvédelem nálunk még gyerekcipőben jár, mert bár vannak ezzel kapcsolatos törvények, de a gyakorlatban sokszor nem érvényesülnek. Egyesek csak a nyereség érdekében tartanak állatot, nem szavatolva az optimális körülményeket, és gyakran a házi kedvencek sem kapják meg a nekik járó szeretetet. Súlyos gond a felesleges szaporulat, hiszen nagyon sok kiskutya és -macska kerül utcára, vagy jár ennél is rosszabbul. Már azzal is sokat tehetünk az állatokért, a környezetért, a fenntartható jövőért, ha állatkísérlet-mentes kozmetikumokat és egyéb termékeket választunk.

Május 15-e a növény- és állatszeretet napja mellett a nemzetközi klímaváltozás akciónapja, valamint a család napja is. E jeles napok együttesen mutathatnak rá fontos dolgokra. Például arra is, mennyire fontos az egészséges környezet kialakítása a közvetlen közelünkben, de arra is, hogy az állatok és a növények szeretetét otthonról hozzuk.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” (Antoine de Saint-Exupéry)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..