home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az államiság napját ünnepli ma Szerbia
Pannon RTV
2021.02.15.
LXXVI. évf. 6. szám
Az államiság napját ünnepli ma Szerbia

Hétfő és kedd munkaszüneti nap Szerbiában az államiság napja miatt.

1804-ben ezen a napon, a Julianus-naptár szerinti gyertyaszentelő napján kezdődött meg a törökök elleni első szerb felkelés, 1835-ben pedig ugyanezen a napon hozták meg az első demokratikus szerb alkotmányt, amellyel kezdetét vette a modern szerb állam kialakítása. 2007 óta ez a katonaság napja is. A központi ünnepség ma 12 órától lesz, Orašacon. Az ünnepségsorozat már tegnap megkezdődött, amikor is a Kalemegdanon 10 ágyúlövéssel emlékeztek a jeles eseményre.

Fotó: Tanjug/Szerbia Védelmi Minisztériuma/Darimir Banda

Hétfőn és kedden a közintézmények, hivatalok, bevásárlóközpontok nem, vagy módosított nyitvatartással dolgoznak. Ügyintézés előtt mindenképpen tájékozódjunk a munkaidőkről, mert könnyedén zárt ajtók fogadhatnak bennünket.

Módosul a tömegközlekedés rendje, több helyen nem szállítják el a szemetet és az egészségházak, gyógyszertárak is jellemzően ügyeletet tartanak. A két nap alatt egyébként megnövekedhet a forgalom is a szerbiai utakon, a nagyobb városok bejáratainál, valamint a fizetőkapuknál is torlódásra van kilátás, emellett a határátkelőkön is nagyobb intenzitású forgalomra lehet számítani.

Az ünnepi nyitvatartások ma és holnap a következőképpen alakulnak Szabadkán: a Szabadkai Egészségházak általános orvosi rendelői közül hétfőn és kedden ügyeletet tartanak a IV. számú rendelőben 7 és 20 óra között és a gyermekorvosi rendelőben 8 órától éjfélig. A szervezett oltás és újraoltás 8 és 20 óra között folyik az új városháza épületében és az I. számú rendelőben. A városháza alatti gyógyszertár reggel fél 8-tól este 10 óráig fogadja a vásárlókat. A Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalat városi buszai a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A városi műjégpálya változatlan időben fogadja a korcsolyázni vágyókat. A zsinagóga ma és holnap zárva lesz. A nagyobb, élelmiszereket árusító üzletláncok boltjai a megszokott munkaidőben várják a vásárlókat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..