home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az állami vállalatok szerkezetátalakítása
FÖLDI Márta
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Az állami vállalatok szerkezetátalakítása

Pozitív kimenetelű ügyviteli tervek? Csődeljárás vagy magánosítás?
Új törvények meghozatala! — Az IMF-fel való sikeres megállapodás után következik a neheze, a kitűzött feladatok végrehajtása.

Strukturális, rendszerbeli változásokra van szükség. A költségvetési deficit csökkentésére tett takarékossági javaslat megvalósítása csak egy a számos feladat közül. Fontos, hogy Szerbia számára középtávon megteremtődjenek a makroökonómiai stabilitás, a fenntartható fejlődés feltételei, valamint a versenyszféra bővülésének és a foglalkoztatás növelésének lehetőségei.

Különösen fontos a privatizációs folyamatok befejezése, mert Szerbia mindaddig nem tud előrehaladást felmutatni a gazdasági fejlődésben, amíg a magánosításra váró vállalatok kérdése meg nem oldódik — és addig Szerbia az EU szempontjából nem sorolható a működőképes piacgazdaságú országok kategóriájába.

Szerbia gazdasági fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy azokban az állami vállalatokban, amelyekben folyamatosan rossz, eredménytelen az ügyvitel, szerkezetátalakításra kerüljön sor, és befejeződjenek a magánosítási folyamatok (ez körülbelül 500 vállalatot érint). Az intézkedéseknek a forrásokkal való ésszerű gazdálkodás a céljuk. Ezek a vállalatok egyrészt megterhelőek a költségvetés számára, másrészt gátolják a külföldi befektetéseket. Meg kell találni az ezekre a cégekre vonatkozó megfelelő privatizációs modelleket.

Számos vállalatra (nagyjából százra) a csődeljárás megindítása vár, ilyen például a belgrádi Progres, az Unimel, a Slokomerc vagy a niši Mondial.

A csődeljárás folyamata meghatározott ideig fog tartani, miközben lehetőségeket és változatokat fognak megvizsgálni, melyek bizonyos esetekben a vállalatok felépülését eredményezhetik, más esetben viszont a céget új befektetőnek adják el részlegesen vagy teljes egészében.

A szerbiai kormány megkülönböztetett figyelmet fordít a vegyipari cégek és az acélművek ügyének megoldására, mely vállalatok gazdálkodása az ipari termelés fellendítésének alapja, egyúttal gazdasági növekedést is eredményez.

Az új munkatörvény meghozatala után, a csődeljárásról valamint a privatizációról szóló törvényeken kívül számos egyéb törvény vár elfogadásra, mint például a gazdasági társulásokról szóló törvény módosítása, a befektetésekről szóló új törvény stb.

A tervezésről és az építésről szóló új törvény meghozatala az elképzelés szerint meggyorsítja majd az építkezési engedélyek kiadását, ezáltal megkönnyítve a szerbiai beruházások lehetőségét.

Ezért a tervezett törvényeket nem elég csak meghozni, hiszen a fenntartható fejlődés érdekében nagyon fontos, hogy alkalmazzák is őket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..