home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az állam hajthatatlan
Fehér Márta
2019.09.13.
LXXIV. évf. 37. szám
Az állam hajthatatlan

Tovább élünk, marad a büntetés a korai nyugdíjért — Munka a magasban — A termőföldek többségére nem kötnek biztosítást — Vučić a budapesti szerb iskolában: számíthattok Szerbiára

Tovább élünk, marad a büntetés a korai nyugdíjért

Szerbia törvénnyel tette lehetővé, hogy azok, akik sokat dolgoztak, idő előtt nyugdíjba mehessenek, a korhatár eléréséig azonban havonta 0,34 százalékkal kisebb jövedelmet kapnak a teljes nyugdíjhoz képest — emlékeztet a Danas, majd hozzáteszi, hogy az Önálló Szakszervezetek Szövetsége tavaly nyár óta különösen hangosan küzd azért, hogy a betöltött 65 év után ne legyenek levonások. A Nyugdíjbiztosítási Alap szerint viszont egy ilyen intézkedés hatalmas anyagi terhet róna az állami költségvetésre, hiszen a korai nyugdíjasok listáján tavaly mintegy 28 000 ember neve szerepelt, az idén július elejére pedig már 43 000-re hízott a névsor. Így az eddigi 350 millió dinárról 545 millióra nőne a pluszkiadás, ha az ország engedékenynek bizonyulna ebben a kérdésben. Sőt, az alap becslései szerint 2021-ben már 900 millió dinárt tenne ki ez a költség, 2027-ben pedig 2 milliárdot. A szakszervezet vezetője ennek ellenére azt fejtegette a lapnak, hogy nem engednek a követelésből, ám a Fiskális Tanács sem áll el a véleményétől, mely szerint egy ilyen lépés fenntarthatatlan és igazságtalan lenne. (Danas)

 

Munka a magasban

A munkaügyi minisztérium átfogó rendkívüli ellenőrzést tartott a belgrádi építkezéseken. Az éjszakai váltásban folyó munka biztonsági feltételeinek betartására voltak kíváncsiak a felügyelők, és a szükséges dokumentumokat is átvizsgálják, miután igazoltatják a dolgozókat. Az irodákból is folytatták az ellenőrzést: a fizetések kifizetésére is odafigyelnek, és arra is, vajon a dolgozók megkapják-e az éjszakai váltásért járó többletjuttatást. Bizonyos építkezéseken akár 30 munkás anyagát is áttekintik. A közvéleményt értesítik majd a rendkívüli ellenőrzés során tapasztaltakról, az esetleges hiányosságokról és azok kiküszöbölésének módjáról. (Blic)

 

A termőföldek többségére nem kötnek biztosítást

630 000-nél is több agrárgazdaságot jegyeztek be Szerbiában, viszont a terület mintegy 12 százalékát biztosítják a tulajdonosok — hangzott el a kragujevaci mezőgazdasági vásáron. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy a gazdák nem tájékozottak, és nehezen tudják felmérni, mennyire fontos a biztosítás. A díjat is magasnak tartják, pedig a mezőgazdasági minisztériumtól támogatást kérhetnek erre a célra. (Tanjug)

 

Vučić a budapesti szerb iskolában: számíthattok Szerbiára

A szerb államfő a magyar fővárosban működő Nikola Tesla-iskolába látogatott, és bejelentette, Belgrád támogatja az intézményt, a gyerekeket pedig arra kérte, szeressék a hazájukat. Vučićot az iskola igazgatója, Jovanka Lastić, a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Vera Pejić Sutor, valamint az országgyűlés szerb nemzetiségű képviselője, Ljubomir Aleksov fogadta. A szerb elnök azt ígérte, az eddiginél jóval több pénzzel segíti majd országa a budapesti szerb iskolát. A diákokkal folytatott beszélgetés során egy fiú azt mondta, több tankönyvre és szótárra van szükségük, erre Vučić azt válaszolta, saját könyvtárából küld az intézménynek kétszáz kötetet, az állam pedig minden szükséges tankönyvet megad az ott tanulóknak. Az igazgatónő azt kérte, Belgrád segítsen, hogy megvásárolhassák a szomszédos épületet annak érdekében, hogy az iskola bővülhessen. Vučić erre is rábólintott, bár megjegyezte, hogy a szóban forgó ingatlan korántsem olcsó. A szerb államfő örömét fejezte ki, hogy a tanulók jól beszélnek szerbül, noha közülük sokan születésük óta Budapesten élnek. (Szerbiai RTV)

 


Nyitókép: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..