home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Az alkotás csodái
Tóth Tibor
2022.04.28.
LXXVII. évf. 17. szám
Az alkotás csodái

A bajsai Testvériség–Egység Általános Iskola adott otthont a jubiláris 50. MIRK-nek, a kézimunkázók, kézművesek, gyűjtők nemzetközi tárlatának. Az érdeklődők az elmúlt héten öt napon keresztül látogathatták a rendezvényt és csodálhatták meg a különféle kézimunkákat, kézművesalkotásokat, gyűjteményeket, csészéket, ceruzákat, jelvényeket, miniatűr könyveket, festményeket, terítőket, viseleti tárgyakat.

Az általános iskola tantermei, folyosója és tornaterme megtelt a szebbnél szebb alkotásokkal, az érdeklődők nem győztek ámulni-bámulni a nagy szakértelemmel és végtelen türelemmel elkészített tárgyak láttán. A jubiláris MIRK-en 51 szervezet állította ki munkáit Vajdaság szinte egész területéről, Szerbiából (Belgrád, Kragujevac, Užice, Niš, Lapovo, Batočina, Knjaževac) és Magyarországról (Dunaújváros, Karád, Kelebia). A sikeres szervezés és lebonyolítás érdekében megmozdult az egész falu. A helyi közösség vezetősége mellett a civil szervezetek is egyaránt magukénak érezték a rendezvényt, és igyekeztek mindent megtenni, hogy a Bajsára látogatók jól érezzék magukat.


Torontálvásárhelyi hímzések

— Összefogott a falu, mindenki tette a dolgát, és létrejött ez a nagyon szép rendezvény. A kiállítók meglátogathatták a magyar etnoházat és a szlovák tájházat is, ezzel is igyekeztünk színesíteni az ötnapos eseményt — mondta Szuhankó Ruzsena, a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének elnöke.

A helybeli Fürge Ujjak kézimunkacsoport a tornateremben tette közszemlére az alkotásait, a csipkéket, a fehér- és népi hímzéssel készített remekműveket.


Majtán Gizella a bajsai kézimunkák előtt

— A csoportból tizenketten állítjuk ki kézimunkáinkat. Szeretjük ezt csinálni, és a hagyományt szeretnénk megőrizni, ápolni. Tudásunkat jó lenne átadni a fiataloknak, ám részükről egyelőre nincs érdeklődés. Lehet, hogy meglepetés ér bennünket, és néhányan csatlakoznak hozzánk — mondta Majtán Gizella, a Fürge Ujjak kézimunkacsoport tagja.

A folyosón sétálva megpillantottunk egy fiatal hölgyet, aki előtt fából készült fülbevalók, szalvétagyűjtemény, saját kézzel varrott táskák, tűpárnák, hűtőmágnesek, dekupázs technikával készített tárgyak, nyuszik, tojások, kecske- és háziszappanok sorakoztak.


Szabó Szintia azon ritka fiatalok közé tartozik, akiket érdekelnek a különféle kézműves-tevékenységek

— Nagyon szeretek kézműveskedni, gyakran segítek nagymamámnak az alkotásban és a kiállításban egyaránt. Amikor csak tehetjük, több találkozóra is ellátogatunk. A hozzám hasonló korú lányokat egyre kevésbé érdeklik a különféle kézművestechnikák, de olyan idősebb személyt sem könnyű találni, akitől mindez megtanulható lenne. Osztálytársnőimet főleg a rajzolás, festés érdekli, az effajta kézművesvilág, mint például a varrás, kevésbé — mondta Szabó Szintia, aki nagymamájával Topolyáról érkezett a MIRK-re.


Nišből is érkeztek kiállítók

Telečki Elvira, a MIRK elnöke lapunknak kiemelte, hogy az eseményen látható alkotások 45-fajta kézimunka-technikával készültek.

— A csoportok évről évre fejlődnek, sikeresen próbálkoznak a tájegységi hímzésekkel, a hevesi, dunántúli mintákkal, technikákkal. Kiemelném a magyarkanizsai Ozoray Árpád MME kézimunkacsoportját, mely csak tájegységi kézimunkákkal foglalkozik. A gyűjtők közül a belgrádi Željko Utva százéves népviseleti mellényekből álló gyűjteményét említeném külön. Az osztályozóbizottság minden kiállított tárgyat osztályoz, kategóriánként első, második és harmadik helyet hirdet ki, de minden kiállító kap elismerést, tehát senki sem távozik üres kézzel Bajsáról — mondta.

A tervek szerint a MIRK-et jövőre Kishegyesen rendezik meg.


Horgolt figurák


A magyarországi Kelebia is képviseltette magát


Szabadkai festők tárlata

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..