home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„Az alant elterülő rét arany kalásza hirdeti érdemét örökké”
Tóth Lívia
2021.04.17.
LXXVI. évf. 15. szám
„Az alant elterülő rét arany kalásza hirdeti érdemét örökké”

Titel, ez a festői szépségű, dél-bácskai szórványtelepülés a Tisza jobb partján található, néhány kilométerre onnan, ahol a folyó a Dunába torkollik. A városka fölé magasodó Kálvária-dombról kiválóan látható, hogy szemben a Bega találkozik a Tiszával.

Talán már ennyi is elegendő volna, hogy felkeltsük a vajdasági látványosságok iránt érdeklődők figyelmét, pedig a nevezetességek felsorolásának korántsem értünk a végére. Említést érdemel a szinte már romos evangélikus templom — bizonyságul arra, hogy Titelen valamikor németek is éltek —, Nepomuki Szent János szobra, a Kálvária-dombon található Fájdalmas Szűzanya-kápolna maradványa, a löszfalba vájt, mára már bedőlt, de egykor emberi lakóhelyként szolgáló lagony, valamint a helyi temetőben magasodó obeliszk, mely gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vártanú fiának, Árminnak a sírhelyét jelöli. A földművelésügyi magyar királyi biztosként ismertté vált gróf nem egyedül nyugszik itt, hanem az édesanyjával, a törökbecsei származású Sissányi Erzsébettel. 


Obeliszk a titeli temetőben

Leiningen-Westerburg Ármin (1848—1900) a magyar királyi honvédségben szolgált, de egészségügyi okok miatt századosi ranggal nyugdíjazták, majd Titelen dolgozott miniszteri biztosként. Amellett, hogy sokat tett a Tisza—Duna-töltés és a csatornahálózat kiépítéséért, az árvízveszély megszüntetéséért, kiadta édesapja naplóját és levelezését is. 

Az emlékhely sajnos elhanyagolt állapotban van, és ezen szeretne a közeljövőben változtatni a Kiss Lajos Néprajzi Társaság. Szőke Anna elnök elmondta, tavaly októberben néhányan ellátogattak a titeli temetőbe, és lenyűgöző, de egyúttal elszomorító látvány fogadta őket.


Nepomuki Szent János szobra

— A gyönyörű, impozáns síremléket maholnap benövi a gaz és a burjánzó növényzet, a magunkkal vitt koszorút is nehezen tudtuk elhelyezni, és amit még nagyon borzasztónak találtunk, hogy a közelben egy szemétdombot kezdenek létrehozni az emberek. Eldöntöttem, ezt nem hagyhatjuk ennyiben, hiszen nemzetünk nagyjairól van szó. Azóta több személlyel is beszélgettem, akik a segítségünkre lennének. A járvány miatt most nem tudok odautazni, de már felmérettem, milyen munkálatokra lenne szükség. A helyi önkormányzat a lehetőségeihez mérten támogatna bennünket, de az is nagyon fontos lenne, hogy ötleteket adjanak, kihez forduljunk, kikkel tárgyaljunk, ha mesterekre lesz szükség. Ők is örülnének, ha megújulna az emlékhely, mert a természeti szépségek mellett újabb vonzerő lenne a turistáknak. Úgy gondolom, nem engedhetjük meg, hogy Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú fiának a nyugvóhelye elhanyagolt legyen. Elindítottam a folyamatot, az ottani kevéske magyar közösség is szívesen segít mindenben, és reménykedik az ügy előremozdulásában — mesélte Szőke Anna.

Az alant elterülő rét arany kalásza hirdeti érdemét örökké. (A Leiningen-Westerburg Ármin emléktábláján található felirat részlete.)  


A tábla szövege

Fotók forrása: Kiss Lajos Néprajzi Társaság

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..