home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Az agyag élete
Rencsényi Elvira
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám
Az agyag élete

Az agyag élete címmel nyílt meg Velimir Đorđević Veliki Sudovol faluban született, 1967 óta Zaječaron élő és alkotó keramikus önálló tárlata a Vajdasági Magyar Folklórközpont szabadkai székházában november 16-án.

A VMF és a Zaječari Nemzeti Múzeum együttműködésének köszönhetően ez már a második kiállítás, amelynek a VMF székháza ad otthont. Elsőként az Örökös kör című tárlat volt látható, most pedig Velimir Đorđević keramikus és fazekasmester agyagból készült tárgyainak kiállítása.
A Zaječari Nemzeti Múzeum iparművészeti gyűjteménye keretében Đorđević keramikus különféle tárgyai szépségükkel vonzzák a látogatókat. A több mint hetven kiállítási tárgy a messzi földön híres piroti fazekasok szakmai ismereteiről, illetve az ősök tapasztalatait felhalmozó ember művészet iránti érzékéről is tanúskodnak.
A 24 darabból álló kiállítás megnyitóján Szeles Gizella, a VMF elnöke mondott köszöntőt, majd Nina Pogačić, a Zaječari Nemzeti Múzeum kurátora és Silling Léda néprajzkutatók méltatták Velimir Đorđević munkásságát. A hangulatot Dragana Radić dél-szerbiai, Török Noémi pedig bácskai népdalokkal emelte.
A kiállítás december 16-áig várja az érdeklődőket a VMF székházában (Szabadka, Dózsa György u. 17.)
Kenderesi Vilmos felvételei
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..