home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az aerobik és a kick-box találkozása
Bíró Tímea
2020.06.25.
LXXV. évf. 26. szám
Az aerobik és a kick-box találkozása

Ritkán adatik meg, hogy olyan csapattal formálhatjuk az alakunkat, amelynek tagjaival barátságok születnek, és a hétköznapi edzéseket hétvégén közös bulizás követi. Mégis ilyen közösség született a zentai AKA FIGHT Fitness Klubban, melyet Raffai Krisztina AKA fight fitneszoktató vezet elképesztő energiával.


Raffai Krisztina

Ahhoz képest, hogy 1999-ben alapították meg ezt a mozgásformát, Vajdaságban meglehetősen kevesen ismerik, ezért nem sok település van, ahol az érdeklődők kipróbálhatják a sportágat. Zentán januárban kezdődött el a közös munka, és a koronavírus miatti kényszerszünet ellenére a lelkesedés nem hagyott alább, így a hét négy napján több mint húsz nő tornázik együtt Krisztinával, aki azonkívül, hogy iskolában tanít, a sport megszállottja.

— Kiskorom óta sportolok, atlétikával és futással kezdtem, majd edzőterembe jártam, ami egy idő után monotonná, unalmassá vált. Rájöttem, hogy csoportos edzéseken szeretnék részt venni, de Zentán, ahol élek, nincs nagy kínálat ezen a téren. Kipróbáltam a kangoót, és az edzőm egy zombori verseny során megemlítette az AKA fight fitneszt, melyről korábban nem hallottam. Felkeltette az érdeklődésemet, ezért januárban részt vettünk egy képzésen, és ott szembesültem azzal, hogy ez a sportág valójában az aerobik és a karate kombinációja — meséli Krisztina.

Elmondása szerint nincs két egyforma AKA fight edző. Ő személy szerint rengeteg oktatóvideót megnézett, hogy fejlődjön, és új gyakorlatokkal tudja színesíteni az edzéseket. Fél éve foglalkozik ezzel a mozgásformával, és mára megtalálta a saját edzésprogramját, stílusát. A karate helyett a kick-box elemeivel társítja az aerobikot. Az óráin a ritmusos zenére végzett rengeteg ütéssel és rúgással lehet égetni a kalóriákat, egy-egy edzés során akár 1200 kalória is ledolgozható.

— Rendkívül felemelő érzés, amikor tizenöt—húsz lány hajtja végre előttem a gyakorlatokat, és látom az arcukon, hogy élvezik a mozgást. Az óráim 60 percesek, és úgy épülnek fel, hogy 40-45 perc ugrálással, ütésekkel és rúgásokkal telik, ilyenkor átmozgatjuk a teljes izomzatot, az utolsó 15 percben pedig a talajon végzünk különféle gyakorlatokat. Ebbe a negyedórába minden belefér: a hasizomtól kezdve a csípőemelésen át a hát izomzatának erősítéséig. Vannak páros gyakorlatok is, illetve az órák bizonyos részein a csoportmunka érvényesül. Fontosnak tartom, hogy a résztvevők érintkezzenek egymással, hogy megismerjék egymást, és ezáltal jó hangulat legyen az óráimon. Szeretném, ha jól éreznék magukat, hiszen az a legfontosabb, hogy másnap is legyen kedvük eljönni, mert a fogyáson és az alakformáláson túl itt levezethetik a feszültséget, remek élményben lehet részük, ráadásul egy összetartó csapat tagjává válhatnak — tudtuk meg az oktatótól.

A csapat legfiatalabb tagja középiskolás, a legidősebb pedig az ötvenes éveiben jár, ezért bátran állíthatjuk, hogy az AKA fight fitnesz mindegyik korosztályt várja. Aki szeretné megajándékozni a testét, az mindenképp próbálja ki ezt a mozgásformát!


A lelkes csapat

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..