home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az adai Műszaki Iskola ötven éve
Józó Mónika
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
Az adai Műszaki Iskola ötven éve

Jubileumi emlékkönyv-bemutató

Az iskola feladata, hogy megtanítsa, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudásvágyunkat, hogy megéreztesse velünk a jól végzett munka örömét — hangzott el az adai Műszaki Iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából készült emlékkönyv ünnepélyes bemutatóján.

— 1962 tavaszán készült el a Műszaki Iskola épülete, és ősszel megnyithatta kapuit az első technikusgeneráció előtt. Az azóta eltelt ötven év alatt mintegy tízezren szereztek itt diplomát, azaz tízezer fiatalember jutott boldogulási, megélhetési lehetőséghez — mondta ünnepi beszédében Miklós Nándor igazgató, s megköszönte az iskola mindenkori tanárainak, mestereinek, dolgozóinak áldozatos munkáját, amellyel hozzájárultak a fiatalok kibontakozásához, amellyel utat és lehetőségeket mutattak számukra.
Az ünnepségen Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket, s a vajdasági közoktatás bástyájának nevezte a nagy múltú intézményt. A testvértelepülés, Makó város nevében Molnár László önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, a két város szakiskoláinak még kiaknázatlan lehetőségeiről beszélt. Tóbiás József tartományi képviselő levélben köszöntötte egykori iskoláját. Ada önkormányzatának nevében Matić Goran elnökhelyettes és Rákos Rózsa községi tanácstag gratulált az ünneplőknek. Sándor Tibor, a Certop Nemzetközi Rendszertanúsító Ház magyarkanizsai kirendeltségének igazgatója, az iskola egykori diákja pedig a legjobb szervezeteknek járó elismerést adta át Miklós Nándornak.
Az iskola fennállásának 50. évfordulójára megjelent emlékkönyv öt részből áll. Áttekinti az intézmény történetét, bemutatja az iskola mai arculatát, a szakokat, beszámol a tanulók eredményeiről, a versenyekről, a kirándulásokról, az iskola kapcsolatairól és a diákparlament munkájáról csakúgy, mint az iskola minőségirányítási rendszeréről.
A monográfia szerves része azok az írások is, amelynek szerzői egykori vagy mai diákok, tanárok. Személyes visszaemlékezéseik, élményeik hitelesen mutatják be a tanintézmény múltját és jelenét. Szintén fontos része a kiadványnak аz iskola fennállása óta diplomát szerzett tanulóknak és az intézmény dolgozóinak a névsora. Az emlékkönyv végén helyet kaptak az iskola életét bemutató fényképek is. A könyv főszerkesztője, Miklós Nándor, a szerkesztőbizottság tagjai pedig: Csincsik Rózsa, Kuzma Verona és Lajkó Sára.
Az emlékkönyv elkészítésében rajtuk kívül több mint száz személy vett részt. Munkájukat az iskola köszönőlevéllel jutalmazta. Sokan személyes élményeiket írták le, és ezekből a visszaemlékezésekből alkalmi összeállítást készítettek az iskola tanulói. Két nemrégiben diplomázott diák, Csuvik Gábor és Crnoljević Saša személyesen is elmondta emlékeit, és hogy mit köszönhet az itt töltött időszaknak.
Az ünnepi műsor végén kihirdették az évforduló alkalmából az Integrál Pedagógusegyesülettel közösen meghirdetett fotópályázat eredményeit. A felhívásra beérkezett, az iskola életét bemutató dokumentumfotóiért Franko Boglárka kapott különdíjat. Harmadik helyezett Teleki Anita és Szalma Éva fotója, második Bárdos Szindirella és Stanojlović Márk munkája lett, a legjobbnak pedig Teleki Anita és Szalma Éva fényképe bizonyult. A pályázatra beérkezett képeket és a monográfia anyagából felállított alkalmi kiállítást a vendégek megtekinthették az iskola előcsarnokában, de betérhettek a műhelyekbe és a szaktantermeket is megnézhették.
Az évforduló alkalmából köszönőlevelet vehettek át az intézmény támogatói, partnerei és azok a dolgozók is, akik legalább 15 évet töltöttek az iskolában. Díszoklevelet pedig a kiemelt támogatók és azok a dolgozók kaptak, akik legalább 25 évet töltöttek az oktatás és az iskola szolgálatában.

Király Zoltán felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..