home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Az MNT igazolta létjogosultságát
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám
Az MNT igazolta létjogosultságát

A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége a csütörtökön Palicson megtartott ülésén elemezte a Magyar Nemzeti Tanács eddigi munkáját, és megkezdte a felkészülést a jövő évi választásra -- hallottuk múlt heti sajtótájékoztatóján Kasza Józseftől, a VMSZ elnökétől. Elmondta: az elnökség értékelése...

A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége a csütörtökön Palicson megtartott ülésén elemezte a Magyar Nemzeti Tanács eddigi munkáját, és megkezdte a felkészülést a jövő évi választásra -- hallottuk múlt heti sajtótájékoztatóján Kasza Józseftől, a VMSZ elnökétől. Elmondta: az elnökség értékelése szerint az MNT komoly munkát végzett, és minden tekintetben igazolta létjogosultságát.
Az elnökség csütörtök esti ülésén megvitatta az MNT-nek A vajdasági magyarság nemzeti jelképére és ünnepeire vonatkozó javaslatok közvitára bocsátásáról szóló határozatát is. Neves jogtudósok véleményét és dr. Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnök asszonyának a 2004. december 21-én kelt tájékoztatását figyelembe véve az elnökség úgy döntött, hogy a közvitára bocsátott két javaslat közül az elsőt támogatja, mely szerint: a vajdasági magyarság nemzeti jelképe három egyenlő szélességű piros, fehér, zöld színű vízszintes sávból áll; a jelkép közepén egy hegyes talpú, hasított pajzs található, amelynek első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott, második, vörös mezejében zöld hármas halomnak arany koronás, kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt, a pajzson a magyar Szent Korona nyugszik; a jelkép hosszának és szélességének aránya 3:2. A VMSZ Elnöksége felkéri és felszólítja a vajdasági magyar politikai pártokat és civil szervezeteket, csatlakozzanak a közvitára bocsátott első javaslat támogatóihoz.
Kasza József beszámolt arról is, hogy pártja a Szülőföld Alap Tanácsába - a testület elnökét és további hét tagját a határon túli szervezetekkel folytatott egyeztetés után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nevezi ki - Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendenst javasolta, őt akadályoztatása esetén Bús Ottó elnökségi tag helyettesít majd.
A Független Újságírók Egyesületének azon közleményére reagálva, amelyet a Magyar Szó munkatársainak egy csoportja írt alá, Kasza József hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség megteremtette az anyagi hátteret a Magyar Szó működéséhez, és elvárja a komoly munkát ebben az intézményben.
- Követeljük a vállalat vezetőségétől, hogy a fegyelem szigorúbb betartásával, nagyobb teljesítménnyel színvonalasabb munkát végezzen a szerkesztőség, és objektíven tájékoztassa a vajdasági magyarságot - emelte ki Kasza József, aki a VMSZ vezetőségét ért azon vádakra, hogy nyomást gyakorol a szerkesztőségre és tönkreteszi az újvidéki szerkesztőséget, azt hangsúlyozta, hogy egyetlen médium munkájába, szerkesztéspolitikájába se avatkozott be. Szerinte az újságíróknak kellene választ adniuk a kérdésre, hogy miért megy tönkre az a szerkesztőség, ahol nem a vajdasági magyarság sorskérdéseivel foglalkoznak, és ahol mindig is szembefordultak azzal a vezetőséggel, amely komoly munkát követelt.
A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a VMSZ vezetői kedden tárgyalóasztalhoz ülnek a VMDP képviselőivel, a további együttműködés lehetősége azonban attól függ majd, hogy ki hogyan tartja tiszteletben a viselkedés szabályait: azt az illemkódexet, amelyre a civilizált politikai életben szükség van. A VMSZ elnöke arról is szólt, hogy a 64 Vármegye Ifjúsági Szervezet körül sokkal nagyobb lármát csaptak, szélsőjobb szervezetnek titulálva őket, mint amilyenre az alapot adott volna. Kasza József kiemelte: mivel a párt tevékenységébe tartozik a fiatalokkal való munka, ezért úgy döntöttek, a közeljövőben megbeszélésekre hívják a vármegyés fiatalokat, hogy kiderüljön, miben és hogyan tudnának együttműködni.
(-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..